Erhverv

Møbelarving kæmper for at redde familiens livsværk

Bent Jensen har flere gange måttet tilføre millioner til sin tabsramte møbelfabrik Skalma. Selskabets revisor sår tvivl om fremtiden, men direktøren tror på bedring.

Skalma ligger i Skals nord for Viborg og beskæftiger cirka 24 ansatte. Screenshot.

Familien bag den danske møbelproducent Skalma kæmper fortsat for at redde sit underskudsplagede livsværk.

Det skriver branchemediet Wood Supply.

På lidt over 10 år har Skalma, der er kendt for sine polstermøbler, tabt over 40 mio. kr. Ejerfamilien, anført af Bent Jensen, har flere gange måttet tilføre selskabet penge for at holde det i live.

Et nyt regnskab fra Skalma viser, at bundlinjen er forbedret med næsten to mio. kr. Men der er fortsat underskud - lidt over 700.000 kr. - og Skalmas revisor sår tvivl om fremtiden for den plagede møbelfabrik.

»Selskabets fortsatte drift er betinget af, at der tilføres yderligere likvide midler for, at den forventede drift og løbende investering kan realiseres,« skriver revisoren i regnskabet.

Skalma ligger i Skals nord for Viborg. Firmaets historie går helt tilbage til 1904, men Jensen-familien overtog det først i 1954.

Her satte H.C. Jensen gang i produktionen af det, der skulle blive til Skalma-møbler. I dag ejer sønnen Bent Jensen familieforetagendet.

Ifølge direktør Jesper Svensson er forbedringen af bundlinjen sket ved at tilpasse produktionen, så omkostningerne i Skalma svarer til omsætningen.

»Det er en udvikling, som jeg er meget stolt af på vegne af alle medarbejderne her på fabrikken,« siger Jesper Svensson til Wood Supply.

Familien Jensen ejer Skalma gennem selskabet Midtjysk Møbelstof A/S. Her er egenkapitalen på cirka 12 år skrumpet fra næsten 40 mio. kr. til under 4 mio. kr., fordi familien gentagne gange har måttet tilføre Skalma livreddende kapital.

Usikkerheden om den fortsatte drift er ikke det eneste, som Skalmas revisor hæfter sig ved i det nye regnskab. Han mener også, at Skalmas egenkapital og bundlinje er overvurderet, fordi selskabet ikke har nedskrevet på grunde og bygninger til en værdi af 10,1 mio. kr.

Skalma har gæld for 15 mio. kr., men en egenkapital på under 3 mio. kr. Ledelsen i møbelfirmaet forventer imidlertid, at der kan tilføres nok kapital til at fortsætte driften i indeværende regnskabsår.

Men, skriver ledelsen i regnskabet, det er »afgørende for selskabets indtjening, at forbruget og dermed selskabets omsætning og dækningsgrad kan øges i forhold til det realiserede.«

Direktør Jesper Svensson siger til Wood Supply, at det nu er øget omsætning, der skal løfte Skalma til overfladen. Den kommende tid vil vise, under hvilke forudsætninger Skalma fremover skal vokse.

»Mit klare mål og budskab i den nye vækstplan er, at Skalma skal udvikle sig i et langt hurtigere tempo end vi hidtil har brugt på at stoppe den voldsomme blødning,« siger han.

Læs også
Top job