Erhverv

Kapitalfond vil købe TDC via et skuffeselskab i skattevenlige Luxembourg

Australske Macquarie vil købe 50 pct. af TDC via et selskab i Luxembourg. En konstruktion, der bør få alle alarmklokker til at bimle, siger medlem af EU-Parlamentet Jeppe Kofod (S).

Da TDC i 2006 blev købt af fem udenlandske kapitalfonde, gik ejerskabet via selskaber i skattevenlige Luxembourg. Samme model har den australske kapitalfond Macquarie tænkt sig at bruge, viser nye selskabsdokumenter. Foto: Uffe Weng

Halvdelen af de værdier, som fremover bliver skabt i TDC, vil via et sindrigt netværk af selskaber i bl.a. skattevenlige Luxembourg ende på den britiske kanalø Guernsey.

Købstilbuddet
  • Et konsortium bestående af pensionsselskaberne ATP, PFA og PKA samt den australske kapitalfond Macquarie har afgivet et købstilbud på TDC.
  • Konsortiet bød oprindeligt 47 kr. pr. aktie. Det blev forhøjet til først 48 kr. og efterfølgende 50,25 kr. pr. aktie.
  • Det svarer til en samlet pris for samtlige 812 mio. TDC-aktier på 40,8 mia. kr.
  • Den tilbudte pris svarer til en præmie på godt 30 pct. i forhold til aktiekursen, før købstilbuddet blev kendt.
  • Købstilbuddet blev givet af det til lejligheden oprettede selskab DK Telekommunikation ApS.
  • Macquarie, der er ekspert i infrastruktur, har en ejerandel på 50 pct. i konsortiet.
  • ATP, PFA og PKA ejer de resterende 50 pct. ligeligt.
  • TDC's bestyrelse anbefaler et salg til konsortiet.

Det viser en kortlægning, som Finans har foretaget af selskaberne bag DK Telekommunikation ApS, der i sidste uge meddelte, at de er klar til at købe TDC A/S for 40,8 mia. kr.

DK Telekommunikation ApS ejes af ATP, PFA, PKA og den australske kapitalfond Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA).

Mens de tre danske pensionskasser investerer i DK Telekommunikation ApS via helejede kommanditselskaber, ejer den australske kapitalfond 50 pct. via et britisk selskab, DKTUK Limited, som igen ejes af skuffeselskabet DCI Investments S.a.r.l med adresse i Luxembourg.

Vejen via Luxembourg er en konstruktion, der typisk bliver brugt til aggressiv skatteplanlægning.

Jeppe Kofod (S), medlem af EU-Parlamentet

Jan Pedersen, professor i skat ved Aarhus Universitet, forklarer, at turen via Luxembourg åbner for, at man kan sende udbytter fra et dansk selskab til f.eks. moderselskaber placeret i skattely uden at betale skat.

»Det er også det, der kaldes Luxembourg-finten. Luxembourg har en noget mere fordelagtig beskatningslovgivning, når det gælder udbytter og datterselskabsudbytter,« siger Jan Pedersen.

I en mail til Finans afviser den australske kapitalfond, at selskabskonstruktionen har nogen skattemæssig betydning.

»Selskabsstrukturen har ingen indflydelse på beskatning af indtjening og udbytte,« lyder meldingen fra MIRA-ledelsens talsmand i London, Nicole Grove.

Det beroliger dog ikke Jeppe Kofod (S), medlem af EU-Parlamentet og mangeårig forkæmper for en styrket skattelovgivning i EU.

»Vejen via Luxembourg er en konstruktion, der typisk bliver brugt til aggressiv skatteplanlægning og kan måske også bruges til egentlig skatteunddragelse. Så det er ganske alvorligt,« siger Jeppe Kofod.

ATP præsenterede før jul i en ny skattepolitik, der bl.a. tager afstand fra investeringer, der involverer aggressiv skatteplanlægning.

I et svar fra køberkonsortiet understreges det, at man er bekendt med MIRA’s skattemæssige ejerkonstruktion, uden at det giver anledning til bekymring.

»Vi har således ikke fundet forhold, der tyder på aggressiv skatteplanlægning,« fastslår konsortiet i en mail fra ATP.

MIRA’s ejerandel i DK Telekommunikation ApS går ind og ud af regnskabsbøgerne i otte selskaber, inden turen ender på Guernsey, der er et velkendt skattely.

BRANCHENYT
Læs også