Erhverv

FOA-formand: Jeg betragter storkonflikten som en realitet

Efter sammenbruddet i forhandlingerne for de statsansatte betragter FOA-formand Dennis Kristensen det som en realitet, at der bliver storkonflikt med konsekvenser for bl.a. skoler, sygehuse og politiet.

FOA-formand Dennis Kristensen betragter reelt en kommende storkonflikt som en realitet. Foto: Jørgen True/Studie-E

Danskerne skal indstille sig på en storkonflikt for alle de offentlige ansatte.

Det betragter Dennis Kristensen som givet, Han er formand for de offentligt ansatte i FOA og næstformand for de kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab.

»Jeg mener, vi står med en storkonflikt. Der er to spørgsmål, der er uafklarede: Det ene er, hvem der varsler den, lønmodtagerne eller arbejdsgiverne, og det andet spørgsmål er, om en af parterne alligevel løfter røret og siger, vi har fået en ide som kan løse konflikten. Men jeg betragter storkonflikten som en realitet,« siger Dennis Kristensen.

Hans kommentar falder efter, at forhandlingerne om de statsansattes overenskomst brød sammen fredag eftermiddag.

»Mit bedste gæt er, at der er forhandlingsmøde om de kommunalt ansatte og de regionalt ansatte i begyndelsen af næste uge, og der ligger to forudsigelige samenbrud,« siger Dennis Kristensen.

Han regner selv med at bruge weekenden på at forberede det, der dermed sandsynligvis vil ske.

»Danskerne kommer til at mærke, at op imod 100.000 offentligt ansatte ikke skal på arbejde. Vi varsler konflikten for mellem 10 og 15 pct. af vores medlemmer. Vi kommer til at se lukkede dagsinstitutioner, dagplejer, skolefritidsordninger, skoler, der vil være plejecentre og hospitaler med nødberedskab, og tilsvarende vil politiet og hele det sociale område blive ramt,« opremser FOA-formanden.

Hvorfor kun 10-15 pct. af jeres medlemmer?

»Arbejdsgiverne vil beskylde os for, at det er, fordi vi vil holde vore strejkekasser kørende længe. Men det har en objektiv begrundelse, nemlig at jo mindre konflikten er, jo større sandsynlighed er der for, at begge parter kan holde styr på konsekvenserne, så inden mennesker lider overlast,« siger Dennis Kristensen.

Formelt er der først på onsdag frist for at varsle storkonflikt fra enten arbejdsgivernes side eller lønmodtagerens side. Dermed går der formelt en måned, før konflikten kan være en realitet Men inden da vil forligskvinden Mette Christensen blive draget ind for at forsøge at mægle, og hun kan udskyde konfliktvarslet to gange 14 dage.

BRANCHENYT
Læs også