Erhverv

Biva-stifter snuser til milliardær-titel

Henry Johansen, der i sin tid stiftede Biva, har ikke glemt, hvordan man tjener penge.

Henry Johansen sammen med sin ene datter, Millie Korsdal Refn, der sammen solgte Biva for 560 mio. kr. Foto: Joachim Ladefoged

Man skal sælge på toppen og investere i ejendomme. I hvert fald hvis man skal følge den opskrift, der har gjort Biva-kædens tidligere ejer, Henry Johansen, snublende tæt på at kunne kalde sig milliardær.

Siden Henry Johansen sammen med sin datter i 2006 solgte møbelkæden Biva til to kapitalfonde, har han investeret en stor del af sin formue i at købe, bygge og udleje ejendomme.

Det har været en rigtig god forretning.

På fem år har Biva-stifteren tjent over 250 mio. kr. på sine ejendomme, viser et nyt regnskab fra hans ejendomsselskab, Boka Holding A/S. Egenkapitalen i selskabet er den højeste nogensinde - 965 mio. kr.

Dermed er den fynske møbelmand, som blev ejendomsmatador, nu tæt på at være god for 1 mia. kr. Og han runder med stor sandsynlighed milepælen i indeværende regnskabsår.

I hvert fald forventer Henry Johansen i år at tjene 55 mio. kr. på sine ejendomme, skriver han i regnskabet.

Henry Johansen grundlagde møbelkæden Biva i 1982 og solgte i mere end to årtier discountmøbler til danskerne. På sit højeste var Biva landets største enkeltejede møbelkæde med butikker over hele landet.

Men livsværket kunne ikke bære, efter at to kapitalfonde tog over. For en pris på 560 mio. kr. - hvoraf de 420 mio. kr. tilfaldt Henry Johansen og de resterende 140 mio. kr. hans ene datter, Millie Korsdal Rafn - blev Biva solgt til kapitalfondene Odin Equity og Dania Capital.

Men store planer om ekspansion faldt til jorden, og et opkøb af butikskæden Tæppeland blev fatalt. Pludselig måtte mange af Bivas butikker lukke. Efter længere tids krise gik møbelkæden i juni 2013 konkurs.

»Det er nemt at sidde her bagefter og sige, at de skiftende ejere gjorde det dårligt. I hvert fald greb de tingene an på en anden måde, end vi gjorde,« udtalte Henry Johansen senere hen.

Biva-stifteren ejer i dag ejendomme for næsten 2 mia. kr. Nogle af dem er tidligere Biva-bygninger. Henry Johansen er selv direktør i sit ejendomsselskab, mens hans tre døtre udgør bestyrelsen.

Efter Bivas konkurs blev selve brandet købt af to tidligere butikschefer, der genåbnede Biva som en webshop med tre dertilhørende møbelhuse. Kort før nytår blev det selskab imidlertid begæret konkurs.

En ny ejer, Carsten Blom-Hansen, reddede selskabet på målstregen og overtog det. Han har siden lukket to af Bivas møbelhuse i Aalborg og Fredericia.

Læs også