Erhverv

Axcel har solgt it-kometen Lessor til amerikanske Paychex på rekordtid

Axcel har solgt Lessor til amerikanske Paychex, der vil investere i en europæisk ekspansion med udgangspunkt i København.

Amerikanske Paychex har købt it-virksomheden Lessor fra Allerød. Christian Bamberger, partner i Axcel (t.v.), Peter Colsted (CEO Lessor) og John Gibson (VP Paychex) Foto: Lars Krabbe Foto: Lars Krabbe

Efter mindre end halvandet års ejerskab sælger kapitalfonden Axcel virksomheden Lessor, der administrerer lønudbetalinger og bl.a. står bag Danløn, til Paychex.

Paychex, der er børsnoteret på i USA og har en markedsværdi på 130 mia. kr., vil med købet skabe et brohoved i Danmark, som kan bruges til at indtage resten af Europa.

Lessors topchef, Peter Colsted, der kom til, da Axcel købte firmaet i efteråret 2016, skal stå i spidsen for den satsning.

»Nu skal vi vokse endnu mere og endnu hurtigere, og det synes jeg er en fantastisk mulighed for mig og virksomheden,« siger Colsted, der har arbejdet i it-branchen siden 1993 - bl.a. 10 år for Microsoft.

Under kapitalfondens ejerskab har Lessor fokuseret på Danmark og nærmarkederne.

Men "motoren" i Lessors Danløn, der klarer lønudbetalinger for virksomheder, er bygget, så størstedelen af systemet kan genbruges i udlandet, selvom der f.eks. er andre skatte- og pensionssystemer.

Lessor Group
  • Lessor blev grundlagt af William Fich i 1972 og har siden dengang leveret it-løsninger til virksomheder, bl.a. Danløn
  • Flere end 50.000 virksomheder bruger selskabets løsninger i dag
  • Selskabet var familieejet, indtil søskendeparret Henrik Fich og Mette Catherine Blomqvist valgte at sælge til Axcel i 2016 for 580 mio. kr.

Med Paychex som ejer kan Lessor ifølge direktøren gå mere aggressivt efter at snuppe markedsandele i Norden og Tyskland og hurtigere ekspandere til resten af Europa.

»Det giver i virkeligheden bare mere kul på den strategi, vi lagde, da Axcel købte, og vi havde en strategi om at fordoble forretningen på fem år,« siger Peter Colsted.

Lessor øgede omsætningen 18 pct. til 170 mio. kr. i 2017, mens driftsresultatet (ebitda) landede på 55 mio. kr.

Paychex er ligesom Lessor fokuseret på små- og mellemstore virksomheder, men altså i en helt anden liga finansielt (Paychex' driftsresultat lød på 8,3 mia. kr. i det seneste hele finansår).

Det er aftalt med de nye ejere, at prisen ikke oplyses, men Axcel betalte 580 mio. kr. for Lessor i 2016, og kapitalfonden ser ud til i hvert fald at have fordoblet værdien på 17 måneder.

Ifølge John Gibson, vice president for services hos Paychex, har selskabet allerede forpligtet sig til yderligere investeringer.

»Vi kommer med finansiel styrke, som kan bruges til produktudvikling og til at ekspandere. Vi er lederen i USA, og vi ser allerede synergier i produktudvikling, fordi der er mange lighedspunkter,« siger Gibson til Finans.

Hvor meget kommer I til at ændre?

»Synergier handler mere om, hvad vi har lært om, hvordan man designer systemer, og vores ekspertise med sikkerhed. Det er ikke en spareøvelse. Vi kommer til at hyre folk og skabe bedre muligheder for organisationen med det samme,« siger John Gibson.

Det indebærer bl.a., at den danske hovedstad bliver centrum for lønkæmpens satsning og får navnet Paychex Europe.

»Lessor havde allerede en ekspansionsplan og en produktudviklingsplan, som vi kommer til at støtte op om. En del af det, vi gør, er at kombinere vores aktiviteter i Tyskland og skabe Paychex Europa, og vi kommer til at flytte hovedkvarteret til København.«

Læs også