Serier

Falck blev beskyldt for benspænd mod konkurrent - nu har styrelse spidset pennen i "anklageskriftet"

Efter længere tids efterforskning har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skåret sagen mod Falck til. Det tyder på, at en kommende afgørelse vil gå Falck imod, mener ekspert.

Advarselsblink over Falck
Siden 2016 har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen efterforsket Falck ageren, da konkurrenten Bios overtog en stor del af ambulancedriften i Region Syddanmark i 2015.

Mens Falck er plaget af en alvorlig økonomisk nedtur med milliardtab, kan virksomheden være på vej mod en ny alvorlig lussing for sin rolle i det kuldsejlede ambulanceudbud i Region Syddanmark.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har efterforsket Falck i over to år, efter at konkurrenten Bios beskyldte Falck for at have spændt ben for Bios' overtagelse af ambulancedriften i regionen i 2015.

I 2016 meddelte styrelsen Falck, at den havde åbnet en konkurrencesag i en såkaldt meddelelse om betænkeligheder, der beskriver de konkurrenceretlige problemer, som styrelsen har identificeret.

Falcks seneste årsregnskab afslører, at meddelelsen i 2017 blevet fulgt op af en supplerende meddelelse.

Supplerende meddelelser går ud, når en sag er blevet skåret til på baggrund af yderligere undersøgelser og drøftelser med f.eks. virksomheden og dens konkurrenter.

Ifølge lektor i konkurrenceret Christian Bergqvist tyder den supplerende meddelelse på, at det begynder at »stramme til« for Falck.

»Styrelsen har investeret rigtig meget energi i sagen, og det tyder på, at den vil vende tommelfingeren ned i forhold til Falcks adfærd,« siger Christian Bergqvist fra Københavns Universitet.

Han har tidligere vurderet, at sagen ville ende i et forlig, fordi Falck som virksomhed er »politisk følsom« og derfor ville forsøge at lukke den hurtigst muligt. Men det tror han ikke længere.

»Jeg kan ikke gennemskue hvorfor sagen ikke er endt i forlig, men en mulig forklaring kan være, at styrelsen vurderer adfærden som så grov, at den ikke vil være med til et forlig,« siger han.

Hverken Falck eller Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil kommentere sagen.

Finans har tidligere afdækket, hvordan Falck drænede regionen for ambulancereddere, efter at virksomheden tabte et milliardudbud om ambulancedriften til Bios og Responce.

Manglen på reddere var ifølge Bios den direkte årsag til, at firmaet aldrig fik økonomi i driften, og selskabet gik konkurs i 2016, hvorefter regionen selv overtog ambulancerne.

Overtrædelser af konkurrenceloven kan straffes med bøder på helt op til 10 procent af en virksomheds koncernomsætning. Ifølge Christian Bergqvist er der dog i Danmark ikke tradition for at give bøder til virksomheder i sager om misbrug af dominerende stilling.

Til gengæld kan en afgørelse bruges til at kræve erstatning, og Bios har for længst varslet et krav på 90 mio. kr. Også Region Syddanmark har luftet muligheden for et erstatningskrav.

Læs også
Top job