Erhverv

På trods af tilbagegang: Lego er stadig verdens største legetøjsproducent

Omsætningen i Lego er gået tilbage, men det har ikke ændret på, at den danske legetøjsproducent stadig er verdens største.

Niels Bjørn Christiansen blev adm. direktør i Lego i 2017. Han står dermed i spidsen for verdens største legetøjsproducent.  Foto: Lego

Ingen over og ingen ved siden af. Selv om Lego er ramt af tilbagegang for første gang siden kriseårene 2003-04, er den danske legetøjsproducent stadig verdens største målt på omsætning. Og det med en pæn margen ned til nummer to på listen.

Regnskabet for 2017 viser, at omsætningen i Lego faldt med 8 pct., så den danske koncern solgte legetøj for næsten 35 mia. kr.

På andenpladsen over verdens største legetøjsproducenter finder man amerikanske Hasbro, som i 2017 omsatte for, hvad der svarer til 31,5 mia. kr.

Hasbro har lukket lidt af hullet op til Lego i 2017. For i kombination med Legos tilbagegang er Hasbro nemlig gået fire pct. frem på toplinjen.

På tredjepladsen finder man også et amerikansk selskab. Nemlig Mattel, der i 2017 omsatte for, hvad der svarer til 29,5 mia. kr. Men mens Hasbro har lukket lidt af hullet op til Lego, har Mattel tabt terræn til den danske legetøjsproducent. Omsætningen i Mattel faldt nemlig med 11 pct. fra 2016 til 2017.

Hvis Hasbro kan fortsætte med at øge omsætningen, vil den amerikanske konkurrent formentlig snart for alvor begynde at puste Lego i nakken.

Hverken Jørgen Vig Knudstorp, bestyrelsesformand i Lego, eller den nye topchef Niels B. Christiansen vil nemlig love, at Lego leverer vækst i de kommende to år.

»Det kommende år er det målet at stabilisere forretningen gennem en fortsat investering i fantastiske produkter, effektiv global markedsføring og en forbedret drift. Men der er ingen hurtige her-og-nu løsninger, og det kommer til at tage tid, før vi opnår stabil vækst,« udtalte Niels B. Christiansen i forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet.

Læs også
Top job