Erhverv

Cykelfirma bløder millioner i jagten på vækst

Det deleøkonomisk bycykelfirma Donkey Republic har haft millionunderskud de seneste to år. Ekspansion koster penge, forsikrer fortrøstningsfuld direktør.

Bycykelfirmaet Donkey Republic ser lyst på fremtiden på trods af millionunderskud. Foto: Donkey Republic

Jagten på vækst er ikke gratis. Det må Donkey Republic sande. Bycykelfirmaet, der opererer i København og flere europæiske storbyer, taber nemlig penge i stor stil.

I 2016 lød underskuddet på 2 mio. kr. og sidste år steg det til 11 mio. kr. På trods af to års millionunderskud ser den adm. direktør i Donkey Republic lyst på fremtiden.

»Vi er i gang med at udvikle forretningen, og det koster penge. I 2017 genererede vi en omsætning på over en mio. euro - ca. syv gange så høj som i 2016. De sidste to års tab er fornuftige, set i lyset af det, vi arbejder hen imod,« siger Erdem Ovacik, adm. direktør i Donkey Republic.

Han ser et potentielt milliardmarked for bycykler på verdensplan.

Donkey Republic
  • Delecykel-koncept med en global platform for cykelleje.
  • Der er tale om almindelige cykler udstyret med en specialudviklet lås
  • Cyklerne er til rådighed 24 timer i døgnet via en app.
  • Navnet er valgt, fordi æslet historisk er ét af de ældste, mest enkle og uprætentiøse transportmidler.

  • På verdensplan råder Donkey Republic over 3.400 cykler i byer i Europa og Nordamerika.

  • Virksomheden blev stiftet i 2014 af Rune Kokholm, Erdem Ovacik, Alexander Frederiksen og Jens Frandsen.

Kilde: Donkey Republic

I årsregnskabet for 2017 bliver der fra revisors side rejst tvivl om den fortsatte drift. Den er bl.a. afhængig af frisk kapital fra en ny investor eller lån fra en bank. Aftaler, der ikke var kommet i stand, da regnskabet blev offentliggjort i begyndelsen af februar.

Siden årsregnskabet blev offentliggjort, har Donkey Republic dog landet en investering på 1,9 mio. euro og er langt i processen om yderligere en investering på 6 mio. kr.

»Vi er i gang med at lande nogle aftaler, som jeg ikke kan komme nærmere ind på. Men vi er et godt sted og er ikke bekymrede for driften,« siger Erdem Ovacik.

Kigger man på cykelfirmaets egenkapital, er den fra 2016 til 2017 faldet fra 8,5 mio. kr. til 1,8 mio. kr.

Men det bekymrer heller ikke direktøren.

Ifølge Erdem Ovacik tager årsregnskabet ikke højde for konvertible gældsbreve, der omfatter gæld til investorer, der har lånt penge til Donkey Republic mod en senere andel i virksomheden.

»Konvertible gældsbreve bliver ikke beregnet som egenkapital. Men som passive lån er de jo en form for egenkapital. I løbet af 2017 og her i starten af 2018 har vi rejst store beløb gennem konvertible gældsbreve, men det fremgår ikke af egenkapitalen i årsregnskabet,« siger Erdem Ovacik.

Donkey Republic har i dag bycykler på 50 lokalstationer rundt om i Europa og en enkelt i USA. Virksomheden råder lige nu over 3.400 cykler og forventer i løbet af i år at anskaffe yderligere 4.400 cykler.

Men I vil ikke have overskud før 2019?

»Vi forventer at gå i nul til næste år. Hvis vi blot fortsatte med det nuværende antal cykler og lokalisationer, kunne vi godt generere et overskud, men beslutningen er at fortsætte med at ekspandere forretningen. Lige nu arbejder vi på at tredoble omsætningen fra 7,5 mio. kr. til omkring 20 mio. kr.«

Hvornår Donkey Republic kommer til at tjene penge, er dog en anelse uklart.

»Ifølge vores forretningsplan er vi en profitabel forretning i 2019, men det kan også sagtens ske, at det giver mening at tage en stor investering ind igen i 2019 og øge vores vækstmål og dermed udskyde, hvornår vi opererer profitabelt,« siger Erdem Ovacik.

»Vores nuværende cykler er profitable. Andre bycykelfirmaer har de seneste år været nødt til at dreje nøglen om, men det bliver ikke tilfældet for os,« lyder det fra direktøren.

Donkey Republic har lige nu to venture-investorer (Vækstfonden og Howzat Partners, red.), der sammen med 17 angel-investorer har lavet en kapitalindsprøjtning på 11 mio. kr. samt udstedt konvertible gældsbreve for i alt 13,5 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også