Erhverv

Dansk bitcoin-millionær: Her er de råd, jeg gerne selv ville have haft

Den danske bitcoin-millionær Niklas Nikolajsen bor i dag i Schweiz, hvor han er direktør i selskabet Bitcoin Suisse. Han kender alt til op- og nedturene ved kryptoinvesteringer. Her giver han sine råd til, hvordan du kan udgå et par bump på vejen.

Niklas Nicolajsen var sikker på, at bitcoin ville blive fremtiden, da han første gang læste om teknologien bag.

  Foto: Bitcoin Suisse

»Vi er blevet fuppet, svindlet og plaget,« fortæller Niklas Nicolajsen.

Niklas Nicolajsen blev landskendt i slutningen af 2017 Han havde surfet hele vejen fra bitcoins lavvandede start, hvor værdien for en digital mønt var et par kroner, op til de skumhvide bølgetoppe den 11. december 2017, da bitcoin nåede sin hidtil højeste kurs på 106.000 kr.

Kursstigningen gjorde Niklas til mangemillionær, og forståeligt nok forsøger mange i dag at gøre ham kunsten efter.

Bitcoin Suisse-ejeren genkender det overalt: Folk, der gennemlever de samme ting, som han selv har været igennem som investor.

»Der findes folk, der tror, at de kan være bitcoin-handelsmænd, som sidder og laver procenter på at sende penge og bitcoins frem og tilbage, men i virkeligheden ender de som mad for svindlere,« siger han.

Sammen med Finans hjælper Niklas Nikolajsen med nogle regler, som enhver privatinvestor af kryptovalutaer bør følge.

Gem pensionsopsparingen!

»Lad nu være med at satse alt, når du investerer i noget, der er high-risk som kryptovalutaer og kryptoassets. Så kan du ret hurtigt stå uden en pensionsopsparing. Da jeg startede, brugte jeg hele min opsparing, men da var prisen på en bitcoin også kun et par kroner. Det, jeg tabte, kunne jeg tjene tilbage på et par måneder.«

Tag det seriøst!

»Folk, der gerne vil lave hurtige penge, er på gyngende grund. Hvis det var så let at lave hurtige penge, ville ingen af os gå på arbejde. Selvfølgelig kan du tjene hurtige penge på et eller andet mystisk kryptoasset, der bliver lovet ind til himlen, men så kan du også tage på Casino Copenhagen for at smide alle pengene på nr. 27 og lade hjulet spinne.«

Okay, rolig nu - ikke så seriøst. Du er ikke day-trader.

»Hvis du f.eks. investerer i bitcoin, behøver du ikke at sidde og tjekke kurserne dagligt. Det er en relativt sikker investering. Hvis du sidder og tjekker kurserne hele tiden, skal det være fordi, det er dit job. Ellers får du altså et sørgeligt liv.«

Niklas Nikolajsen påpeger, at logikken ved kryptoinvesteringer ikke er meget anderledes, end hvis man handler med traditionelle finansielle aktiver. Men du skal være særligt opmærksom på svindelnumre.

Pas nu på.

»På de traditionelle finansielle markeder har aktørerne meget mere erfaring. Det er ret let at købe kryptovaluta, og lige så snart du bare ejer lidt, er du et mål for nogle af de scammers, der er på nettet.«

BLÅ BOG
Niklas Nikolajsen
  • Arbejdede som softwarearkitekt i Danmark.
  • Flyttede i 2012 til Schweiz for at starte sit eget selskab, der arbejdede med kryptovaluta.
  • Arbejdede imidlertid hos Credit Suisse for at tjene penge til at starte sin virksomhed.
  • Åbnede Bitcoin Suisse i 2013, hvor de i dag arbejder med både kryptovalutaer og kryptoassets.
  • Forsøgte i 2015 at grundlægge et nyt land i et forladt territorium på grænsen imellem Kroatien og Serbien.

Du er nødt til at være skeptisk.

»Hvis folk garanterer dig et fremtidigt afkast, er de højst sandsynligt svindlere. Selvfølgelig kan man love et par pct., men i de fleste tilfælde er det ikke noget, de kan love dig.«

Kend dem, du laver forretning med.

»Du skal virkelig altid vide, hvem du laver forretning med. Du skal vide, hvem de er, og hvad de har lavet tidligere. Hvis du bare laver løse aftaler, hvor de sender dig penge, og du sender dem bitcoins, så kan det hurtigt vise sig, at de penge kommer fra en stjålen konto, og så skal du altså tilbagebetale dem.«

Et af de grelleste eksempler på manglende information om sin forretningspartner oplevede Niklas Nikolajsen for nogle år siden. Hans selskab Bitcoin Suisse modtog en henvendelse fra en kunde, der ville købe bitcoins for 500.000 euro. Handlen gik igennem, men efter knap to uger efter henvendte kunden sig og sagde, at han gerne ville have den møntsamling, han havde købt.

»Jeg måtte forklare ham, at han altså har sendt papirer ind for at blive kunde hos os, så han kunne købe bitcoins,« siger Niklas Nikolajsen.

»Men det sagde I jo, at jeg skulle gøre,« fortalte manden i den anden ende af røret.

Da blev det klart for Niklas og Bitcoin Suisse, at der var en mellemmand, der havde udgivet sig for at være ansat hos dem. I dag screener selskabet de fleste af sine kunder, inden det handler med dem.

»Den anonymitet, som der er forbundet med kryptovalutaer, kan både være et gode og et onde,« fastslår Niklas Nikolajsen.

Generelt håber han, at når handlen med kryptovalutaer og kryptoassets efter nogle år er normaliseret, vil folk lære »at kigge begge veje inden, de går over vejen,« som han formulerer det.

Men indtil da siger han:

»Når du arbejder med penge, tiltrækker du de værste mennesker, du kan forestille dig.«

Læs også
Top job