Busfamilie 14-dobler overskuddet trods »store vanskeligheder«
I 2017 solgte Abildskou sin rutekørsel til den tyske gigant Flixbus. Men samarbejdet har ikke fungeret som ønsket, forklarer Abildskou.
Busselskabet Abildskou, som står bag Linie 888, har aldrig tjent flere penge.
Det er den kolde konstatering, når man ser det nye 2017-regnskab fra busselskabet, der har været ejet af familien Abildskou i næsten 35 år.
Overskuddet efter skat er gået fra omkring 0,5 mio. kr. til 7,6 mio. kr., svarende til omkring en 14-dobling af indtjeningen. Samtidig har busselskabets ejerfamilie hevet 13 mio. kr. ud i udbytter.
Umiddelbart virkede alt til at være fryd og gammen for Abildskou i 2017. Men dykker man længere ned i regnskabet, er historien en lidt anden.
For i april 2017 solgte Abildskou rettighederne til sin rutekørsel, herunder turen mellem Aarhus og København, til den tyske busgigant Flixbus.
Samtidig indledte de to busselskaber et samarbejde omkring rutedriften.
»Men den efterfølgende samdrift med Flixbus viste store vanskeligheder. Vanskelighederne skyldtes, at Flixbus ikke var godt nok forberedt på det danske marked, hvilket medførte store tab på driften,« skriver Abildskou i det nye regnskab.
Finans har spurgt Jess Abildskou, adm. direktør i Abildskou, om han vil uddybe kommentaren i regnskabet om de store vanskeligheder.
Det har han ikke ønsket, men oplyser blot, at Abildskou og Flixbus netop har indgået en ny kontrakt, som skal gøre samarbejdet og driften bedre i fremtiden.
Hos Flixbus anerkendes opstartsvanskelighederne.
»Sidste år var det første år, Flixbus tilbød transport i Danmark. Det gav os helt sikkert ny læring om det danske marked og investeringerne for både os og vores partnere. I det andet halvår af 2017 kunne vi se resultatet af disse investeringer,« skriver Jelena Jovanovic, pr-medarbejder i Flixbus, i en mail.
Abildskous gevinst på salg af materielle og immaterielle anlægsaktiver var i 2017 på 24,2 mio. mod 0,8 mio. kr. året forinden, viser det nye regnskab.
Abildskou, der også driver handicap- og turistkørsel, var med til at indlede priskrigen på transport mellem Aarhus og København for år tilbage.
Det konkurrenceprægede marked kunne dog mærkes hos Abildskou, og det fik selskabet til at sælge sine rettigheder til Flixbus.
Udover Abildskous rettigheder har Flixbus også opkøbt RødBillets rettigheder. De to busselskaber havde op til salget af rettigheder oplevet et stigende antal passagerer, mens DSB samtidig havde mistet omkring hver 10. passager siden 2012 på turene over Storebælt.
Flixbus havde i gennemsnit 2.000 afgange pr. måned i de sidste fem måneder af 2017, hvor Flixbus var fuldt etableret i Danmark.
Målet er at nå op på 2.600 afgange pr. måned i 2018. Det svarer til en vækst på 30 pct.