Erhverv

Facebook risikerer millionbøder i dataskandale

It-mastondonten Facebook kan have kurs mod kæmpe bøder. Det amerikanske statslige forbrugerorgan FTC har bekræftet, at Facebook nu er genstand for en undersøgelse.

Facebook-stifter, Mark Zuckerberg, har fået den kolde skulder af mange Facebook-brugere. Nu har han også fået FTC på nakken. Forbrugerorganet undersøger virksomhedens håndtering af personlige oplysninger. Foto: Eric Risberg/AP

Skandalen, som Facebook lige nu er hvirvlet ind i, kan ramme det sociale medie hårdt på pengepungen. Bøder på millioner af dollars kan tikke ind hos Facebook.

Forbrugerorganet Federal Trade Commission (FTC), som hører under den amerikanske regering, har bekræftet, at det nu har indledt en undersøgelse af Facebooks håndtering af brugernes data.

FTC siger i meddelelse, at man tager den seneste tids pressedækning meget alvorligt, og at der er rejst betydelige bekymringer over den måde Facebook behandler brugernes private oplysninger på.

Sagen handler kort fortalt om, at analysehuset Cambridge Analytica fik fingrene i data fra 50 mio. amerikanske Facebook-profiler. Dataene er sidenhen blevet brugt til at hjælpe Donald Trump under præsidentvalget.

Den indledte granskning skal undersøge, om Facebook har overtrådt en aftale, som giganten underskrev med forbrugerorganet i 2011. Hvis det er tilfældet, risikerer Facebook en straf fra den amerikanske regering, heriblandt bøder, der kan løbe op i millioner af dollars, skriver Washington Post.

Nyheden om, at der nu officielt er en efterforskning i gang sendte mandag morgen amerikansk tid Facebook-aktien ned med over 6 pct.

Facebook har generelt fået tæsk på fondsbørsen, efter at skandalen kom frem i offentlighedens lys i midten af marts. I perioden op til det skete blev aktien handlet for omkring 185 dollars. Nu er aktiekursen nede på omkring 155. Det er et fald på 16 pct. svarende til et samlet værditab for investorerne på knap 72 mia. dollars.

Dataskandalen har også ført til brugerflugt, hvor mange har slettet deres profil og efterfølgende tweetet om deres handling med hashtagget #deletefacebook.

Det er ikke første gang, at Facebook kommer i FTC's søgelys. I 2011 blev der indgået et forlig, fordi Facebook ikke havde overholdt sine løfter over for brugerne i forhold til håndtering af data.

BRANCHENYT
Læs også