Erhverv

Lauritz.com sælger aktiviteter fra - ejendomsmilliardær bliver ny hovedaktionær

Lauritz.com sælger sit mere eksklusive forretningsområde Fine Art fra. Området bliver udskilt i et nyt selskab, som får den svenske erhvervsmand Per Taube som ny hovedaktionær.

Et datterselskab i Lauritz.com-koncernen har valgt at sælge en afdeling fra. Foto: Lars Krabbe

Lauritz.com tager et drastisk skridt og lukker den svenske erhvervsmand Per Taube ind som ny hovedaktionær i forretningsområdet Fine Art. Området var en del af Lauritz.coms datterselskab Stockholms Auktionsverk, som er verdens ældste auktionshus.

Frasalget sker i en periode, hvor Lauritz.com er presset økonomisk pga. høj gæld og derfor har brug for at hente mere kapital.

Baggrunden for frasalget er ifølge Lauritz.com, at selskabet på egne ben bedre er i stand til at rendyrke det eksklusive segment i den svenske og internationale auktionsbranche.

»Vi tror på ekspansionsmulighederne for Stockholms Auktionsverks Fine Art og mener, at dette forretningsområde vil nyde bedst af at drives som et separat og målrettet selskab på de særlige præmisser, der kendetegner Fine Art miljøet,« siger Bengt Sundstrøm, stifter og bestyrelsesformand i Lauritz.com i en pressemeddelelse.

Lauritz.coms datterselskab Stockholms Auktionsverk kommer fortsat til at være i ejerkredsen med en ejerandel på 49 pct., mens Per Taube gennem holdingselskabet Gelba Management ejer 51 pct. Lauritz.com-datterselskabet ændrer i forbindelse med manøvren navn til Lauritz.com Sverige.

Ifølge Bengt Sundstrøm tillader den nye ejerstruktur, at Lauritz.com kan prioritere udviklingen af kerneforretningen, som er at drive onlineauktioner i prissegmentet 1.000-50.000 kr

Det nystiftede selskab, der skal drive forretningsområdet videre, overtager Stockholms Auktionsverks Fine Art-lokaler i Stockholm og overtager ligeledes 15 Fine Art-eksperter fra Lauritz.com-koncernen.

Udskillelsen og dermed salget af forretningsområdet til et separat selskab sker til en salgspris på 62,8 mio. kr., oplyser Lauritz.com.

Det nye selskab får dog ikke kappet båndene til Lauritz.com fuldstændigt. Ud over at være en del af ejerkredsen har koncernen bla. indgået en aftale om, at selskabet i mindst 10 år skal anvende Lauritz.com som auktionsplatform.

Beslutningen om at udskille det svenske forretningsområdet får ingen konsekvenser for Lauritz.coms øvrige syv auktionshuse i Sverige. Koncernen har i dag i alt 27 auktionshuse. De 14 ligger i Danmark, mens tre ligger i Tyskland. Derudover har Norge, Finland og Belgien et Lauritz.com-auktionhus hver.

Læs også