Erhverv

Sky rigmand i stort comeback efter gældskrise

Under finanskrisen havde Linderberg-koncernen trecifrede millionunderskud og kæmpegæld. Det er der nu lavet gevaldigt om på.

Den pressesky Mogens Linderberg er ikke at finde i mediernes billedarkiver. Hans koncerns væsentligste aktiv, Granly Gruppen, som laver metalkomponenter, havde et godt 2017. Foto: AP

Udlandsdanskeren Mogens Linderberg, der bor i England, er nærmest som vækket fra de døde.

For efter at hans koncern, Linderberg Group, under og i årene efter finanskrisen var presset til det yderste, er situationen nu en helt anden.

Trecifrede millionunderskud, tårnhøj gæld og tvivl om den fortsatte drift er erstattet af pæn millionindtjening, stigende omsætning og væsentlig nedbringelse af gælden.

Et nyt regnskab fra Linderberg Group viser et overskud efter skat på 28,6 mio. kr. Dermed har Linderberg Group nu tjent tæt på 200 mio. kr. de seneste fire år.

Overskuddet i 2017 bliver kaldt »særdeles tilfredsstillende«, fremgår det af det nye regnskab. Her står der også, at der ingen udbytte udloddes.

»Ledelsen har en langsigtet målsætning om at konsolidere koncernen yderligere og nedbringe gælden yderligere,« skriver Linderberg Group i regnskabet om årsagen til det manglende udbytte.

Koncernen har som led i sin gældsplan valgt at skifte bankforbindelse. Det vil årligt betyde en rentebesparelse på 20 mio. kr. og omlægge en væsentlig del af den kortfristede gæld på 438 mio. kr. til langfristet gæld.

På et tidspunkt var gælden i koncernen på over 700 mio. kr., og det satte reelt koncernen under administration af dens bankforbindelser.

Siden blev en række tabsgivende datterselskaber lukket eller solgt fra, så Linderberg Group nu består af tre forretningsben. Det er industriselskaberne Granly Gruppen og Bøttcher:Fog, en række ejendomme til en bogført værdi på 378 mio. kr. og investering i vindmøller i Nordtyskland.

Det væsentligste datterselskab er Granly Gruppen, der producerer og handler med metalkomponenter. Selskabet havde et overskud før skat i 2017 på 50 mio. kr.

Linderberg Group er eneejet af Mogens Linderberg, der er kendt for at være totalt tavs i medierne omkring sine aktiviteter. Hans formue stammer oprindeligt fra selskabet Jacobil, som blev stiftet af Mogens Linderbergs far og i mange år solgte Ford-biler med succes.

I 2012 blev Jacobil dog solgt fra Linderberg Group.

Læs også
Top job