Erhverv

Lego-families »usynlige« firma tjener kassen

Trailervirksomheden PNO, der er delvist ejet af Kirk Johansen-familien, har mere end tredoblet indtjeningen.

Kirk Kapital, der er ejet af Kirk Johansen-familien, købte sig i 2015 ind i trailervirksomheden PNO. Som det fremgår af dette billede, pryder PNO's logo traileren, men sådan er det oftest ikke. I stedet er det kundernes logo, der kan ses på trailerne. Foto: PNO Holding

Søsteren og nevøerne til en af Danmarks rigeste mænd, Lego-ejer Kjeld Kirk Kristiansen, har gjort et »usynligt« trailerfirma til en særdeles indbringende forretning.

I 2015 købte Kirk Johansen-familien 48 pct. af aktierne i PNO, der er Nordens største udbyder af trailere til transportbranchen. Nu har PNO så fremlagt et regnskab, der afslører, at indtjeningen i firmaet er skudt i vejret.

PNO-koncernen tjente i 2017 over 50 mio. kr. Det var mere end tre gange så meget som året før og skyldtes bl.a., at omsætningen voksede.

»Herudover har koncernen også gennemført effektiviseringer i driften samt optimeret koncernens samlede gældsportefølje med lavere finansieringsomkostninger til følge,« skriver ledelsen i regnskabet.

Kirk Johansen-familien ejer knap halvdelen af PNO gennem familiens pengetank, Kirk Kapital. Den er ejet af Gunhild Kirk Johansen, søster til Lego-kongen Kjeld Kirk Kristiansen, og hendes tre børn Casper, Morten og Anders Kirk Johansen.

Udover Lego-familien er PNO ejet af Ørnstrand-familien. Det var Per Nelson Ørnstrand, der i 1975 stiftede PNO. Han har siden givet tøjlerne videre til sønnen Jacob Nelson Ørnstrand, der også er adm. direktør.

Da Kirk Kapital i 2015 købte sig ind i PNO for et trecifret millionbeløb, kaldte Jacob Ørnstrand PNO for en »usynlig« virksomhed, fordi man meget sjældent ser virksomhedens navn på trailerne.

PNO udlejer trailere til både små, mellemstore og store virksomheder, men det er som regel kundernes logo, der præger anhængerne. Udlejningen af trailere sker i både Danmark, Norge, Sverige, Finland og Holland.

Med det rekordstore overskud er egenkapitalen i PNO vokset til 316 mio. kr.

Kirk Johansen-familien er bedst kendt for i 2007 at have solgt sin andel af Lego til Kjeld Kirk Kristiansen og hans familie. Dermed har Kirk Johansen-klanen ikke fået del i de mange milliarder, som de senere år er trillet ind i Lego-imperiet.

Det betyder dog på ingen måde, at familien lider nød. Gunhild Kirk Johansen og hendes tre sønner er blandt Danmarks 20 rigeste med en anslået formue på knap 8 mia. kr., ifølge en opgørelse fra Berlingske Business.

Læs også
Top job