Erhverv
0

Olierigmand har vendt gigantunderskud

Efter et rædselsår tjener olievirksomheden Monjasa igen penge.

Anders Østergaard, adm. direktør og ejer af olievirksomheden Monjasa. PR-foto.

Den danske olievirksomhed Monjasa er igen på rette kurs efter et gigantunderskud og en opsigtsvækkende bedragerisag mod den tidligere medejer.

Monjasa, der er ejet af stifter og direktør Anders Østergaard, kom ud af 2017 med et overskud på 44 mio. kr. Omsætningen voksede fra 7,9 mia. kr. til 9,2 mia. kr.

Dermed har Monjasa, der primært leverer bunkerolie til handelsskibe, lagt rædselsåret 2016 bag sig. Her tabte virksomheden 171 mio. kr. efter et elendigt år for global shipping og lave oliepriser.

»Som de fleste af vores konkurrenter kan vi konstatere, at 2017 blev endnu et vanskeligt år for de globale shippingmarkeder. Derfor er jeg naturligvis særligt tilfreds med de resultater, vi har opnået,« udtaler adm. direktør og ejer Anders Østergaard i en pressemeddelelse.

Anders Østergaard ejer Monjasa gennem sit selskab Endeavour Invest ApS. Hans medstifter, Jan Jacobsen, forlod i september 2016 alle poster i koncernen og solgte efterfølgende sin halvdel af virksomheden til Anders Østergaard.

Det skete efter en spektakulær bedragerisag, hvor Jan Jacobsen først blev idømt 3,5 års ubetinget fængsel af retten i Kolding for at have begået millionbedrageri mod en malaysisk kunde. Samtidig blev Monjasa idømt en bøde på 10 mio. kr.

Dommen blev imidlertid anket til Landsretten, som frifandt både Monjasa og Jan Jacobsen.

Nu kan Monjasa for alvor se fremad, og direktøren forventer endnu et overskud i 2018, siger han.

»Monjasa er kommet rigtig langt med at dokumentere kvaliteten i alle dele af vores forretning. Lige fra vi indkøber olien, befragter den og til sidst leverer produktet til kundens skib. Sammen med det markant forbedrede 2017-regnskab er dette er vejen frem for Monjasa,« udtaler Anders Østergaard.

I 2017 leverede Monjasa næsten 4 mio. tons skibsbrændstof. Heraf blev halvdelen leveret via Monjasas egne skibe, som selskabet har cirka 20 af.

Egenkapitalen i Monjasa er på 819 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også