Erhverv

Professor om anklager mod Hesalight: »Hører til i gruppen af de største kendte sager om regnskabsmanipulation i Danmark«

Hesalight-stifter Lars Nørholt forfalskede ifølge bagmandspolitiet millionkontrakter med bl.a. Starbucks.

Lars Nørholt har via sin advokat tidligere erklæret sig uskyldig. Foto: Carsten Bundgaard Foto: Carsten Bundgaard

Konkursen i lampefirmaet Hesalight kan ende med at få en fremtræden, men lidet flatterende plads i dansk erhvervshistorie.

Sådan lyder vurderingen fra Frank Thinggaard, professor i eksternt regnskab ved Aarhus Universitet, efter at have gennemgået anklageskriftet mod Hesalight-stifter og adm. direktør Lars Nørholt.

Ifølge anklageskriftet fra SØIK, der er bedre kendt som bagmandspolitiet, har Lars Nørholt forfalsket kontrakter og givet urigtige oplysninger til en stribe af firmaets långivere.

»Det er meget hårde og kontante anklager, der fremgår af anklageskriftet. Et gennemgående ord i anklageskriftet er ”…af særlig grov karakter.” Som regnskabsmand er det sjældent, at man møder anklager om misvisende regnskaber, hvor omsætningen skulle være baseret på falske kontrakter, hensigtserklæringer samt indgåede kontrakter, hvor man ikke kendte kontraktsummen. Sagen hører til i gruppen af de største kendte sager om regnskabsmanipulation i Danmark,« siger Frank Thinggaard.

I anklageskriftet står der bl.a,  at Hesalight i regnskabet for andet halvår 2014 havde indtægtsført millionindtægter på baggrund af falske ordrer med bl.a. Starbucks Europe på 365 mio. kr. De falske kontrakter blev sendt til selskabets revisor og brugt til at opnå en blank revisorpåtegning.

»Hertil kommer anklagerne om at have fået selskabet til at betale store millionbeløb for en række uvedkommende udgifter, momssvig for et stort to-cifret millionbeløb samt anklager om skyldnersvig ved tæt på konkursen at omdirigere betalinger til sig selv, som skulle være gået til Hesalight. Hvis Lars Nørholt ender med at blive dømt for alt det, må man virkelig sige, at der er tale om én af de helt store skandaler i dansk erhvervsliv,« siger Frank Thinggaard.

Ifølge politiet har han bl.a. brugt firmakortet til at købe tre spanske ejendomme, givet sin villa på Frederiksborgvej ved Roskilde en overhaling til 9 mio. kr. og betalt 29.000 kr. for en Louis Vuitton-kjole.

Da det stod klart, at virksomheden havde kurs mod afgrunden, instruerede Lars Nørholt ifølge politiet en ansat i Hesalight til at kanalisere penge fra to italienske kommuner uden om lampevirksomhedens driftsselskab.

Ifølge politiet havde Hesalight held med at sælge virksomhedsobligationer til hovedsageligt danske pensionskasser for næsten 600 mio. kr. ved at indtægtsføre ordrer, der slet ikke var dækning for. Hesalight gik konkurs i 2016, og investorerne - herunder Pensam, Pensiondanmark og Danske Capital - tabte alle deres penge.

Finans arbejder på en kommentar fra Nørholt, men hans advokat har tidligere sagt, at han erklærer sig uskyldig

Af anklageskriftet fremgår det desuden, at politiet vil have konfiskeret aktiver for i alt 63 mio. kr., da Nørholt ifølge anklageskriftet har brugt Hesalights penge privat. Desuden skulle Lars Nørholt ifølge politiet have snydt statskassen for manglende moms på i alt 17 mio. kr.

Hesalight-stifter Lars Nørholt er tiltalt for:

  • Bedrageri af særlig grov beskaffenhed
  • Dokumentfalsk af særlig grov karakter
  • Mandatsvig af særlig grov beskaffenhed
  • Skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed
  • Momssvig af særlig grov karakter
Læs også
Top job