Sibirisk kulde sikrer Danske Commodities trecifret milliongevinst på en weekend
Danske Commodities har tjent styrtende på det kolde vejr i starten af året.
Den sibiriske kulde gav dele af Europa forfrysninger langt ind i marts, men hos Danske Commodities kunne man varme sig ved tanken om, at kasseapparatet sagde katjing, og at salget af virksomheden formentlig ikke kunne være timet bedre.
Flere af hinanden uafhængige kilder fortæller, at Danske Commodities (DC) har tjent op mod 300 mio. kr. på kuldefronten i starten af året. Den sendte temperaturen i bund og fik de europæiske gaspriser til at fare i vejret.
Alene på en weekend skulle DC have tjent omkring 125 mio. kr., da selskabet med dets avancerede modeller og egne meteorologer havde luret, hvad der var på vej.
»Man var oppe og tjene trecifrede millionbeløb på få dage,« siger en kilde.
»Næsten samtlige gassystemer i Europa manglede gas. Det var helt forrygende,« siger en anden.
Danske Commodities med Henrik Lind i spidsen hyrede sidste år den succesfulde investeringsbank FIH Partners til at styre en salgsproces (som ingen af parterne har villet kommentere). Det skete med afsæt i et fremragende regnskab for 2017, der formentlig værdisætter DC til omkring 3,5 mia. kr.
Begivenhederne i starten af året tyder på, at DC går endnu et kanonregnskab i møde.
»DC kunne ikke ramme det bedre i år, hvis de vil sælge,« siger en kilde.
Selvom Henrik Lind og DC har scoret jackpot i starten af året, viser det også, at selskabets indtjening kan være afhængig af få, tilfældige begivenheder. Det giver en ujævn indtjening og gør det vanskeligt at finansiere et køb af selskabet for f.eks. en kapitalfond, ligesom det lægger en dæmper på prisen.
Flere kilder vurderer, at en industrispiller er det bedste bud på en køber, hvis Henrik Lind ellers er tilfreds med prisen - f.eks. et selskab som Shell, der med købet af britiske BG Group har satset massivt på gas.
Den sibiriske kulde der ramte Europa og fik kasseapparatet til at snurre i DC er ikke den eneste begivenhed, der har lunet på det seneste.
Da DC fik et rekordresultat sidste år, var det ifølge flere kilder især drevet af to begivenheder: Atomkraftværker i udu i Frankrig og en gaseksplosion i Østrig, som medførte store prisudsving på både el og gas.
Når Danske Commodities kan tjene styrtende med penge på den slags, skyldes det, at DC f.eks. køber kapacitet på de europæiske gasrørledninger og gaslagre, hvis det lugter af en god forretning.
Det er relativt små væddemål, lidt a la aktieoptioner, der kan vise sig at være værdiløse, men indimellem også kan give den helt store gevinst
DC har bl.a. flere fuldtidsansatte meterologer, der forsøger at forudsige, hvordan energipriserne ændrer sig. Dermed kan der være formuer at tjene, hvis priserne stiger kraftigt.
»Hvis man er heldig at have de rigtige gaskapaciteter - fordi man tør investere og er vaks ved havelågen - så kan man lave sådan nogle dage, hvor det hele går ind i himlen,« siger en kilde.
Henrik Lind ønsker ikke at kommentere.
»Jeg kan bekræfte, at Danske Commodities har fået en god start på 2018, men som du ved fra tidligere, kommenterer vi ikke på specifikke resultater i løbet af året,« skriver han i en SMS.