Erhverv

Populær Facebook-app hæver aldersgrænsen

Den Facebook-ejede tjeneste WhatsApp vil hæve aldersgrænsen fra 13 til 16 år i lyset af EU's nye dataregler.

Frem over er det kun de "ældre" teenagere, der må bruge app'en WhatsApp. Foto: Patrick Sison/AP

Teenagere må stadig gerne sende beskeder og billeder til hinanden via den populære tjeneste "WhatsApp" - så længe de vel at mærke er 16 år.

WhatsApp, der har 1,5 milliarder brugere på verdensplan og ejes af Facebook, har nemlig hævet sin aldersgrænse fra 13 til 16 år i forlængelse af EU's nye regler om databeskyttelse (GDPR), der træder i kraft næste måned.

Det skriver Business Insider.

Alderskravet kommer også til at gælde i resten af verden.

I en kommende softwareopdatering vil brugere af WhatsApp blive bedt om at bekræfte, at de er mindst 16 år, når de skal acceptere en ny privatlivspolitik og en række servicevilkår.

Hvordan eller hvorvidt WhatsApp overhovedet vil holde øje med aldersgrænsen, er endnu ikke klarlagt.  

Moderselskabet, Facebook, har valgt en anden tilgang over for teenagere mellem 13 og 15 år med hensyn til de nye regler.

På Facebook skal den pågældende teengager indhente tilladelse til at dele informationer fra en forælder eller værge, ellers kan de kun få adgang til en begrænset udgave af platformen på det sociale medie.

Hvad ved WhatsApp om dig?
  • WhatsApp er i stand til at dele data, der inkluderer dit telefonnummer med Facebook, til at målrette reklamer og forbedre venneforeslag.
  • Facebook og WhatsApp kan forbinde konti ved hjælp af teknologi, der registrerer at begge apps er installeret på telefonen.
  • WhatsApp indsamler også information om enheden og dens software, selv om beskedernes indhold fortsat er krypteret.
  • Privatlivspolitikken hos WhatsApp tillader og erhvervskonti, der i fremtiden gør det muligt for virksomhed at tilbyde kundeservice via appen.
  • Brugere kan selv afmelde datadeling med Facebook
  • I slutningen af 2016 afbrød WhatsApp en række datadelingsfunktioner i Europa efter kritik omkring brugernes privatliv.

WhatsApp, der blev grundlagt i 2009, har været under pres fra EU på grund af tjenestens krypterede beskedsystem og tjenestens datadeling med moderselskabet Facebook.

EU har tidligere kritiseret tjenestens forsøg på at ændre sin politik, så det blev muligt at dele brugernes telefonnumre og andre oplysninger med Facebook for bedre at kunne målrette annoncer.

Tirsdag meddelte WhatsApp, at man trods de skærpede EU-regler, stadig arbejder på en datapolitik, der gør det muligt at dele brugernes oplysninger med Facebook.

Sammen med den kommende softwareversion kan WhatsApp-brugere i mellemtiden downloade en rapport med detaljerede oplysninger om den enhed, de har benyttet app'en med, deres kontakter, grupper og eventuelle blokerede numre.

»Denne funktion vil blive rullet ud til alle brugere over hele verden i den nyeste version,« lyder det i et blogindlæg på WhatsApps hjemmeside.

I EU's nye dataforordning, må børn under 13 år kun blive en del af sociale tjenester på nettet med deres forældres godkendelse. Lande kan individuelt hæve dette krav op til 16 år.

Markedet for sociale medier er stærkt domineret af Facebook-koncernen.

Udover Facebook selv, der med 2,1 mia. brugere kloden rundt er verdens største sociale medie, ejes tre af de andre fire mest benyttede sociale medier også af Facebook Inc. Det er WhatsApp, Messenger og Instagram, der har henholdsvis 1,5, 1,2 og 0,8 mia. brugere.

Kun WeChat, der er en app til beskeder og deling af indhold, har en anden ejer i form af det kinesiske selskab Tencent Inc. WeChat er det fjerdemest brugte sociale medie i verden, og har lige i underkanten af 1 mia. brugere, hvoraf langt størstedelen er kinesere.

Læs også