Erhverv

Lego-familie taber stort millionbeløb: Dropper satsning på tankskibe

Kirk Kapital, der forvalter formuen for Kirk Johansen-familien, laver stor nedskrivning. Det koster et trecifret millionunderskud.

Kim Gulstad, adm. direktør i Kirk Kapital, er skuffet over 2017.

Lego-familien Kirk Johansens pengetank tabte 182 mio. kr. i 2017.

Det viser et nyt årsregnskab fra Kirk Kapital, der er pengetanken for den halvdel af Lego-familien, som ikke længere er aktiv i legetøjsgiganten.

Kirk Kapital
  • Kirk Kapital blev oprettet i 2007, da de to Lego-søskende, Kjeld Kirk Kristiansen og Gunhild Kirk Johansen, besluttede at spalte formuen
  • Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn beholdt familiens store pengetank Kirkbi og dermed også hele legetøjskoncernen og rettighederne til varemærket Lego
  • Imens blev Gunhild Kirk Johansen og hentes tre børn, Casper, Morten og Anders Kirk Johansen, købt ud og fik en formue, som blev placeret i Kirk Kapital

En stor del af årsagen til det trecifrede millionunderskud skyldes en nedskrivning på 224 mio. kr. Nedskrivningen dækker over en udfasning af Kirk Kapitals shippingaktiviteter, som familien Kirk Johansen ellers har investeret i siden 2008.

»Kirk Kapital råder over fem produkttankskibe. Vi har truffet beslutning om at udfase disse aktiviteter, og planen er derfor, at produkttankskibene skal sælges på et opportunt tidspunkt,« siger Kim Gulstad, adm. direktør i Kirk Kapital, i en pressemeddelelse.

Kirk Kapital er ejet af Gunhild Kirk Johansen, der er søster til Lego-kongen Kjeld Kirk Kristiansen, og hendes tre børn Casper, Morten og Anders Kirk Johansen.

Familien blev købt ud af Lego i 2007 og har i det efterfølgende årti placeret en formue i ejendomme, skibe, flyleasing og en lang række andre brancher. Kirk Kapital har ifølge cvr-registeret ejerandele i 18 selskaber.

I 2015 og 2016 havde pengetanken sammenlagt et overskud på omkring 300 mio. Derfor er resultatet i 2017 ikke tilfredsstillende, siger direktøren.

»Det er selvfølgelig altid ærgerligt at komme ud med et skuffende resultat, som skyldes nedskrivningerne på shippingaktiviteterne og ejerandelen i Alliance+. Men jeg er optimistisk, når jeg ser på fremtiden,« siger Kim Gulstad.

Han er dog fortrøstningsfuld i forhold til fremtiden, fordi Kirk Kapital har »foretaget flere gode investeringer«.

Omsætningen i Kirk Kapital faldt fra 125,1 mio. kr. i 2016 til 121,3 mio. kr. i 2017. Kirk Kapital har samlet aktiviteter for 6,2 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også