Erhverv

Guldfugle baner vejen for milliardordrer til Vestas i Taiwan

Danske virksomheder har sat sig tungt på en satsning på havvind i Taiwan. Det kan blive startskuddet til et eksporteventyr.

Artiklens øverste billede
Ørsted satser stort på havvindmøller i Taiwan. Arkivfoto

De danske rivaler Ørsted og Copenhagen Infrastructure Partner (CIP) har sejret stort i Taiwans første udbud af havvindmølleparker, og det kan drysse guld over danske producenter som MHI Vestas og Bladt Industries.

Ifølge konsulenthuset K2 Management kan det snildt koste omkring 40 mia. kr. at opføre de danske projekter i Taiwan, da landet stort set ikke har nogen erfaring med havvind.

»Det er en stor mulighed for danske firmaer,« siger Ole Bigum, driftsdirektør i K2 Management, der har kontor i Taiwan og kender markedet indgående.

»Hvis man kigger på den danske andel af den samlede udbudte mængde, så har Danmark taget en pænt stor del. Det er imponerende flot og beviser endnu engang, at vi virkelig har nogle kompetencer, som der ikke er så mange, der har,« siger han.

Ørsted har udviklet fire projekter i Taiwan, hvor der kan installeres i alt 2.400 megawatt (MW) havvind. 900 MW har nu sikret sig støtte, mens de resterende projekter skal dyste med andre projekter i en auktion om kort tid. Ørsted har desuden et mindre projekt, kaldet Formosa, med Macquarie og den lokale udvikler Swancor Renewable.

Ørsted vandt mandag retten til at opføre 900 megawatt (MW) senest i 2021. CIP skal opføre to projekter på samlet 600 MW samt yderligere 300 MW i samarbejde med to lokale selskaber.

Det betyder, at de to danske selskaber har sat sig på næsten halvdelen af udbuddet i Taiwan, der bare har opstillet to vindmøller på havet i dag og nu skal have installeret flere hundrede i løbet af de kommende 3-7 år.

»De har ikke mølleproducenter, de har ikke en lokal supply chain. Så det er en stor godbid. Jeg tror, der vil være en masse synergi imellem taiwanesiske og europæiske firmaer,« siger Feng Zhao, direktør i FTI Consulting, der analyserer bl.a. vindindustrien.

CIP, der er en infrastrukturfond stiftet at tidligere topfolk i Ørsted - de såkaldte 'guldfugle' - har allerede indgået forhåndsaftaler med flere danske producenter. Opgaven er en stor fjer i hatten for infrastrukturfonden, der sidste måned rejste 26 mia. kr. til nye investeringer.

»Vi er rigtig glade for resultatet. Vi er med i tre projekter i alt, og det synes vi selvfølgelig er super interessant,« siger Michael Hannibal, partner i CIP og tidligere chef for Siemens’ offshoreforretning.

CIP har på forhånd hyret Vestas' 50-50-ejede offshoredivision, MHI Vestas, til at levere møller, samt et konsortium, der også tæller Bladt Industries, til at levere fundamenter. Desuden er Rambøll engageret med en lokal rådgiver.

»Det er en elegant måde at gøre det på, hvor du sikrer dig de nødvendige kompetencer men også, at de lokale bidrager,« siger Michael Hannibal.

Han fortæller, at Taiwan kan være første skridt i en større satsning i Sydøstasien, der indtil nu stort set har været et ikke-eksisterende marked for havvind - og slet ikke vestlige producenter.

»Det er en god platform til at kigge på andre asiatiske lande som Japan og Korea. Den fantastisk flotte udvikling, som havvind har været igennem, har gjort, at de lande, der har mulighed for det, for alvor har fået øjnene op for, at det kan være en del af deres energimiks,« siger Hannibal.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.