Erhverv

Modehus jagter nye opkøb - også hos børsnoteret konkurrent

Tøjkoncernen DK Company vil efter rekordregnskab gerne ekspandere. Koncernchefen spejder derfor efter muligheder i markedet - bl.a. hos børsnoterede IC Group, der netop har sat alt i spil.

DK Company har 20 modemærker - et af dem er B. Young - samt både egne butikker og onlinehandel. Arkivfoto: Michael Hansen.

Mens børsnoterede IC Group krymper i den danske modebranche, vokser konkurrenten DK Company, der har fuld fart på væksten og er klar til flere opkøb.

DK Company placerer sig med et nyt rekordregnskab på pladsen som nummer to i den danske tøjbranche - når selskaberne måles efter omsætning og indtjening. Giganten Bestseller ligger solidt i toppen med en omsætning på 23,5 mia kr. i 2016/17. IC Group og DK Company har hidtil kæmpet om de næste placeringer.

Koncernen
  • DK Company A/S er en modekoncern med hovedsæde i Ikast.
  • Rummer 20 forskellige modemærker – bl.a. Matinique, Cream, ICHI, b.young, Fransa, Blend, Gestuz og InWear.
  • Tøjet produceres især i Kina, Indien og Bangladesh
  • Koncernen er stiftet i 2001 af Jens Poulsen.
  • Ejes af selskabet DKC Holding 2011 A/S med koncernchef Jens Poulsen som hovedaktionær, mens hans to medchefer i koncernledelsen, Jens Obel CEO i Ikast/København og CFO Søren Lauritsen, også har aktieposter. CEO Kasper Philipsen har efter en ny struktur aktier i DK Company Vejle.

IC Group har dog netop meddelt, at koncernen har solgt dets største mærke fra, svenske Peak Performance, så den samlede koncernstørrelse reduceres. DK Company med hovedsæde i Ikast har omvendt netop afleveret regnskab for 2017 som viser en vækst på 7 pct. i omsætningen til 2,96 mia. kr. i fjor.

IC Group har i forbindelse med salget af Peak Performance meddelt, at koncernen har alt i spil. Dermed er virksomheden også åben for salg af dens øvrige mærker og med tiden måske endda en mulig afvikling.

Konkurrenten DK Company, der tidligere er vokset gennem opkøb, overtog i 2014 en stribe modemærker fra netop IC Group, der nu rummer fire mærker – med Tiger of Sweden samt By Malene Birger som de primære.

På spørgsmålet om DK Company kan være ude efter flere dele af IC Group, lyder svaret fra koncernchef og hovedaktionær Jens Poulsen:

»Vi har stor respekt for IC Group og har tidligere handlet sammen. Vi er altid åbne over for nye muligheder i markedet. Opkøb er en del af vores DNA.«

DK Company rummer aktuelt 20 modemærker inden for tøj til herrer og damer i det såkaldte midtermarked rent prismæssigt. Koncernen afsætter tøj til ca. 14.000 forhandlere i 47 lande. Desuden har koncernen 246 butikker, som drives af koncernen selv eller franchisetagere samt online-salg.

Selvom Ikast-koncernen er kendetegnet ved at vokse gennem opkøb, er det nu to år siden, at nye mærker kom til. Så rekordresultatet i 2017 i både salg og indtjening er hentet gennem egen vækst. Året gav mere end en fordobling i resultatet før skat, der nåede 237 mio. kr.

»Vi høster nu for alvor af de mange frø, der er blevet sået gennem de seneste års opkøb. Effekten af den integration, der er sket løbende, viser resultater. Størrelsen giver os nye muligheder,« mener Jens Poulsen.

DK Company valgte for et par år siden at dele koncernens aktiviteter i tre huse - med modemærker samlet i Ikast, København og Vejle.

I fjor var der gisninger om, at netop DK Company Vejle kunne komme i spil i en handel som led i en ambition om at overtage udenlandske modemærker. Efter et nyt strategiarbejde er planen dog ændret, fortæller Jens Poulsen.

»Vi genererer et så fint cashflow, at vi ikke har behov for at søge salg af aktiviteter. Efter at have vurderet markedet og mulighederne for vækst, er beslutningen, at det er bedre at beholde aktiviteter end at sælge. Den forrentning, som vi kan få på vores egenkapital ved at beholde aktiviteterne, er bedre end at gå ud i markedet. Men vi vil gerne fortsat vokse med nye opkøb. Desuden har vi stort fokus på at agere over for egne forretningsområder som ikke bidrager økonomisk. Da er der kun to muligheder – udvikling eller afvikling.«

Årsregnskab:

DK Company A/S (mio. kr.) 2017 2016
Omsætning 2.960 2.774
Resultat primær drift 251 118
Resultat før skat 236 104
Årsresultat 181 85
Egenkapital 444 384
BRANCHENYT
Læs også