Erhverv

Mærsk-fondens investeringsselskab er blevet 30 mia. kr. mere værd

Siden etableringen af A.P. Møller Holding for fem år siden, er det Mærsk-kontrollerede investeringsselskab steget 30 pct. i værdiansættelse, selv om hovedforretningen lider.

Mærsk-familien forstår tilsyneladende at få A.P. Møller Holding til at vokse på trods af trængslerne i A.P. Møller-Mærsk. Her ses
Leise Mærsk Mc-Kinney Møller (tv.), Robert Mærsk Uggla og Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla i forbindelse med en generalforsamling. Foto: Tobias Nørgaard Pedersen

Selv om hovedinvesteringen har været ramt af faldende fragtrater og oliepriser de seneste år, er A.P. Møller Holding blevet langt mere værd.

Siden etableringen i 2013 har foretagendet med Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla og Robert Mærsk Uggla i spidsen oplevet en stigning i sin Net Asset Value (NAV) - altså sin indre værdi - på hele 30 pct. svarende til 30 mia. kr.

Det viser årsregnskabet for 2017, som A.P. Møller Holding netop har offentliggjort midt i balladen om den nye portrætbog "Husk altid ledestjernen - arven efter Hr. Møller", hvor det fremgår, at Mærsk Mc-Kinney Møller måske var for længe om at slippe magten over A.P. Møller-Mærsk, som A.P. Møller Holding ejer 41,5 pct. af.

Konglomeratet er nu i færd med at blive splittet op oven på flere år med store underskud, senest 7 mia. kr., hvilket også afspejler sig hos holdingselskabet via et værditab på 3,6 mia. kr. i den del af investeringsporteføljen.

A.P. Møller Holding ejer imidlertid også 20 pct. af Danske Bank og har for nylig overtaget Maersk Tankers, hvilket tilsammen tegner sig for en værdistigning 6 mia. kr.

»2017 har været et tilfredsstillende år,« konstaterer adm. direktør Robert Mærsk Uggla i regnskabet.

Her forklarer han, at A.P. Møller Holding foruden sin balance og sit cashflow især holder øje med sin Net Asset Value, der dybest set afspejler markedets værdiansættelse af aktiverne.

BRANCHENYT
Læs også