Erhverv

Teleselskaber vinder piratsag - skal ikke afsløre kunders ulovlige streaming

Telia og Telenor kan ikke tvinges til at udlevere data om kunder mistænkt for brug af ulovlige filmtjenester.

STEEN OLE Foto: Ole Steen

Teleselskaber er ikke forpligtede til at udlevere oplysninger om deres kunder. Det selv om kunderne er mistænkt for at have brugt ulovlige tjenester til download eller deling af film på nettet. Det slår Østre Landsret fast.

Kundernes ret til at beskytte personlige oplysninger vejer tungere end film- og serieindustriens muligheder for at beskytte ophavsret. Det er konklusionen fra landsretten.

I oktober 2017 nåede Retten på Frederiksberg frem til det modsatte.

Sagen handler om, hvorvidt Telenor og Telia i Danmark kan pålægges at udlevere oplysninger om kunderne. Det kræver et selskab, der repræsenterer rettighedshaverne af de pågældende film. Anmodningerne drejer sig om cirka 4000 ip-adresser.

Telia og Telenor indbragte sagen for retten. De mener, at borgernes retssikkerhed vil blive krænket unødigt, hvis de udleverede oplysningerne.

Det er blandt andet advokatfirmaerne Opus og Njord, der i de seneste år har øget presset på brugerne af de ulovlige hjemmesider.

Med trusler om retssager tilbydes telekunder, hvis ip-adresser har tilgået de ulovlige sider, et forlig på 2200 kroner.

Hos Telia mener direktør for corporate affairs Lasse Andersen, at landsrettens kendelse er en sejr for databeskyttelse af telekunder. 

- Vi gemmer og logger data til brug for politiets efterforskning af hård kriminalitet og terror. Og retten har slået fast, at vi ikke skal udlevere eller bruge det til andre formål, siger han.

Samme melding kommer fra Telenor Danmark.

- Vi og andre danske teleselskaber er pålagt at logge kundedata, for at politiet kan bekæmpe grov kriminalitet og terror, men lovgivningen har bare ikke været klar nok i forhold til anvendelsen af logget data, siger juridisk direktør Mette Eistrøm Krüger. 

Advokat Jeppe Brogaard Clausen fra Njord Law Firm ærgrer sig på vegne af filmproducenterne over, at "filmpirater får lov at gemme sig".

- Det er en trist besked til den danske film- og tv-branche, at mulighederne for selv at undersøge ulovlig fildeling besværliggøres, og at arbejdet i højere grad må overlades til politiets knappe ressourcer, siger han i en pressemeddelelse.

BRANCHENYT
Læs også