Erhverv

Ambu-direktør Lars Marcher står til at score over 500 mio. kr. på optionsprogrammer - storinvestor siger fra

Danmarks største pengetank, ATP, er utilfreds med, at hospitalsudstyrsproducenten Ambu har tildelt topchefen optionsprogrammer, der står til at give ham en gevinst på mere end en halv mia. kr.

Topchef Lars Marcher fra den danske børssucces Ambu står til at score en gevinst på over 500 mio. kr. takket være en række optionsprogrammer, der formentlig er de mest lukrative i dansk erhvervshistorie.

Det viser Finans' gennemgang af programmerne, som Ambu løbende har tildelt Marcher som en risikofrit supplement til hans faste løn.

Selskabet, der fremstiller engangsudstyr til hospitaler, har over de senere år leveret usædvanlig gode resultater, og på fem år er selskabet blevet 18 gange mere værd.

Alligevel møder det kritik fra en ekspert og Danmarks største pengetank, at direktørens incitamentsprogrammer ifølge Finans' beregning står til at være mere end 525 mio. kr. værd for Lars Marcher alene for perioden 2013-2016.

»Det er oftest uhensigtsmæssigt, hvis optionsprogrammer ender med at give så eksorbitant store beløb, at der ikke er nogen, der kan forstå det,« siger professor på CBS Ken L. Bechmann.

På trods af, at Lars Marcher altså har udsigt til at blive forgyldt af de nuværende optionsprogrammer, valgte selskabets bestyrelse i december sidste år at tildele den succesfulde topchef yderligere to optionsprogrammer.

Det undrer Ken L. Bechmann, der mener, at man burde have lagt et loft over, hvor meget ledelsen kan score ud over den faste løn.

»Man risikerer at få nogle uønskede incitamenter og effekter, når et optionsprogram kommer ud af kontrol. Hvordan er det, at man skal bevare sammenhængskraften i Danmark og accepten af, at der er nogen, der tjener så meget?« spørger Ken L. Bechmann.

Hos ATP har adm. direktør Christian Hyldahl lagt klar afstand til de ekstraordninære aflønningsprogrammer. F.eks. har han været hård i sin kritik af aktieprogrammet til Nets’ adm. direktør, Bo Nilsson, der har rundet 600 mio. kr.

ATP gik først ind som aktionær i Ambu i slutningen af sidste år, men allerede nu er pensionskæmpen gået i dialog med Ambu om optionsprogrammerne.

»Vi er opmærksomme på, at der er optionsprogrammer - ovenikøbet komplekse programmer og flere programmer. Vi foretrækker aktieprogrammer og mindre komplekse programmer. Det gør vi, fordi optionsprogrammer kan blive meget store, som de også er blevet i dette tilfælde,« siger ATP's underdirektør for danske aktier, Claus Berner Møller, der understreger, at selskabet har præsteret fremragende resultater.

Han vil ikke forholde sig specifikt til, at Lars Marchers optionsprogrammer har rundet en værdi på 500 mio. kr.

»Jeg synes, det er forkert at sige mere på nuværende tidspunkt, når vi har en dialog med selskabet omkring det,« siger Claus Berner Møller.

Hverken Ambus bestyrelsesformand, Jens Bager, eller Lars Marcher ønsker at kommentere sagen optionsprogrammer. Lars Marcher selv har heller ingen kommentarer til kritikken.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.