Erhverv

Ambu-direktør Lars Marcher står til at score over 500 mio. kr. på optionsprogrammer - storinvestor siger fra

Danmarks største pengetank, ATP, er utilfreds med, at hospitalsudstyrsproducenten Ambu har tildelt topchefen optionsprogrammer, der står til at give ham en gevinst på mere end en halv mia. kr.

Topchef Lars Marcher fra den danske børssucces Ambu står til at score en gevinst på over 500 mio. kr. takket være en række optionsprogrammer, der formentlig er de mest lukrative i dansk erhvervshistorie.

Det viser Finans' gennemgang af programmerne, som Ambu løbende har tildelt Marcher som en risikofrit supplement til hans faste løn.

Selskabet, der fremstiller engangsudstyr til hospitaler, har over de senere år leveret usædvanlig gode resultater, og på fem år er selskabet blevet 18 gange mere værd.

Alligevel møder det kritik fra en ekspert og Danmarks største pengetank, at direktørens incitamentsprogrammer ifølge Finans' beregning står til at være mere end 525 mio. kr. værd for Lars Marcher alene for perioden 2013-2016.

Ambus optionsprogrammer

Medicokoncernen har fra 2013 til 2017 søsat seks aktieoptionsprogrammer for ledelsen, primært for topchef Lars Marcher og finansdirektør Michael Højgaard.

2013-programmet er hovedsagligt indløst og har været over 80 mio. kr. værd for de to.

Programmerne fra 2014 til 2016 kan udnyttes løbende mellem 2017 og 2021 og ser ved den nuværende kurs på 180 kr. ud til at være ca. 575 mio. kr. værd.

To nye programmer fra december 2017 kan først udnyttes fra 2021 og frem. Allerede nu ser de dog også ud til at være profitable.

»Det er oftest uhensigtsmæssigt, hvis optionsprogrammer ender med at give så eksorbitant store beløb, at der ikke er nogen, der kan forstå det,« siger professor på CBS Ken L. Bechmann.

På trods af, at Lars Marcher altså har udsigt til at blive forgyldt af de nuværende optionsprogrammer, valgte selskabets bestyrelse i december sidste år at tildele den succesfulde topchef yderligere to optionsprogrammer.

Det undrer Ken L. Bechmann, der mener, at man burde have lagt et loft over, hvor meget ledelsen kan score ud over den faste løn.

»Man risikerer at få nogle uønskede incitamenter og effekter, når et optionsprogram kommer ud af kontrol. Hvordan er det, at man skal bevare sammenhængskraften i Danmark og accepten af, at der er nogen, der tjener så meget?« spørger Ken L. Bechmann.

Hos ATP har adm. direktør Christian Hyldahl lagt klar afstand til de ekstraordninære aflønningsprogrammer. F.eks. har han været hård i sin kritik af aktieprogrammet til Nets’ adm. direktør, Bo Nilsson, der har rundet 600 mio. kr.

Hvad er et optionsprogram

Ideen med optionsaflønning er at øge direktørernes loyalitet og engagement. Går det godt for virksomheden, går det godt for direktøren.

Optionsprogrammer giver direktøren en ret til at købe eksisterende aktier i virksomheden til en på forhånd fastlagt kurs. Dermed kan direktøren tjene stort på at købe aktier til en lav kurs, på et tidspunkt, hvor kursen er steget.

I modsætning til f.eks. aktieprogrammer har direktøren ingen risiko i et optionsprogram. Hvis kursen falder til under den aftalte pris, kan man afslå tilbuddet om at købe aktierne, og så vil man stadig have sin faste løn.

ATP gik først ind som aktionær i Ambu i slutningen af sidste år, men allerede nu er pensionskæmpen gået i dialog med Ambu om optionsprogrammerne.

»Vi er opmærksomme på, at der er optionsprogrammer - ovenikøbet komplekse programmer og flere programmer. Vi foretrækker aktieprogrammer og mindre komplekse programmer. Det gør vi, fordi optionsprogrammer kan blive meget store, som de også er blevet i dette tilfælde,« siger ATP's underdirektør for danske aktier, Claus Berner Møller, der understreger, at selskabet har præsteret fremragende resultater.

Han vil ikke forholde sig specifikt til, at Lars Marchers optionsprogrammer har rundet en værdi på 500 mio. kr.

»Jeg synes, det er forkert at sige mere på nuværende tidspunkt, når vi har en dialog med selskabet omkring det,« siger Claus Berner Møller.

Hverken Ambus bestyrelsesformand, Jens Bager, eller Lars Marcher ønsker at kommentere sagen optionsprogrammer. Lars Marcher selv har heller ingen kommentarer til kritikken.

Læs også
Top job