Erhverv

Amerikansk tøjgigant undskylder T-shirt med Kina-fornærmelse

Den amerikanske tøjkæde Gap har trukket en T-shirt tilbage med et »fejlagtigt« kort over Kina.

Den amerikanske tøjkæde Gap har trukket en T-shirt tilbage af respekt for Kinas Foto: Andy Wong (AP)

En grå T-shirt med et kort over Kina.

Det kan lyde harmløst, men ifølge en person på det kinesiske sociale medie Weibo manglede kortet og dermed T-shirten tre centrale elementer:

Tibet, Taiwan samt det Sydkinesiske Hav - der i Kina betragtes som dele af den suveræne stat Kina.

Nu har tøjkæden bag T-shirten, amerikanske Gap, undskyldt og trukket t-shirten tilbage.

Det skriver Reuters.

»Gap respekterer Kinas suveræne og territoriale integritet. Vi har erfaret, at en T-shirt, der er solgt på et oversøisk marked, ikke repræsenterede det korrekte kort over Kina. Vi undskylder på det kraftigste denne ikke-intentionelle fejl,« lød det i en officiel udtalelse fra tøjproducenten mandag aften.

Undskyldningen falder i forlængelse af, at Kina har intensiveret kontrollen af sprogbrug omkring Kina og dets selverklærede territorier.

Gap er ikke det første selskab til at bede om Kinas tilgivelse i den sammenhæng.

Amerikanske selskaber som flyselskabet Delta Air Lines og hotelkæden Marriot har undskyldt lignende utilsigtede fornærmelser.

I januar blev Marriots kinesiske hjemmeside lukket ned, da et online spørgeskema antog, at regioner som Taiwan, Tibet, Hong Kong og Macau var selvstændige lande.

Den kinesiske administration for internet kaldte spørgeskemaet en »seriøs overtrædelse af kinesisk lovgivning, der sårede det kinesiske folks følelser«.

Hjemmesiden blev herefter lukket i en uge.

I sidste uge kaldte Det Hvide Hus i Washington Kinas sprogpolitik for »Orwelsk nonsens« med reference til George Orwells klassiske dystopiske roman "1984".

En udmelding, der falder midt i den verserende handelskrig mellem USA og Kina.

Den amerikanske finansminister, Steven Mnuchins, ankom torsdag til Beijing til forhandlinger om handel med repræsentanter for det regerende kommunistparti.

Hverken USA eller Kina tror på en hurtig løsning på stridighederne om handel mellem verdens to største økonomier.

Præsident Trump har tilkendegivet, at han overvejer et møde med sin kinesiske kollega Xi Jinping, hvilket kan betyde, at der ikke løsnes nye skud i handelskrigen, indtil et sådant møde har fundet sted.

Tøjkæden Gap havde i fjor en omsætning på over 23 mia. kr. og beskæftiger over 140.000 på verdensplan.

BRANCHENYT
Læs også