Erhverv

Rig chokoladefamilie taber helt uventet millioner

Familiefirmaet Aasted, der producerer til chokoladeindustrien, havde i 2017 regnet med at lægge millioner til formuen. Sådan gik det overhovedet ikke.

Allan Aasted er næstformand og medejer af familiens virksomhed, der leverer maskiner, som bliver brugt til at lave guldkarameller, guldbarrer og pålægschokolade. Foto: Niels Hougaard

For første gang siden 2010 er formuen ikke blevet større i det sjællandske familiefirma Aasted.

Fra en helt uventet kant fik Aasted, der producerer maskiner til chokoladeindustrien, et underskud på 67 mio. kr. i 2017.

Aasted forventede ellers et resultat på niveau med 2016, hvor selskabet tjente knap 14 mio. kr.

Det uventede underskud i 2017 kommer efter en fem-årig periode, hvor Aasted samlet har haft en indtjening på 140 mio. kr.

Aasteds adm. direktør, Piet Hoffmann Hæstensen, lægger heller ikke fingrene imellem, når han skal vurdere 2017.

»Indtjeningsmæssigt er det ikke gået som forventet. Det skyldes, at første halvår af 2017 var mærket af en generel afmatning i markedet, hvilket resulterede i en samlet omsætning på en del under det forventede - og er dermed en stærk medvirkende faktor til det utilfredsstillende resultat,« skriver han i en mail til Finans.

Han fortalte for et år siden til Finans, at Aasted gik efter en højere indtjening, og at virksomheden havde en god plan for, hvordan det skulle lykkes.

Piet Hoffmann Hæstensen er dog fortrøstningsfuld omkring 2018, der skal byde på et overskud som i 2016.

»Vi ser med positive øjne på 2018. På nuværende tidspunkt er vi allerede godt i gang med at booke leveringer ind i 2019,« skriver han.

Aasted er en virksomhed, som mange danskere er i berøring med. Virksomheden fra Farum laver nemlig de maskiner, der bliver brugt i produktionen af chokolade hos giganter som Nestlé, Toms og Carletti.

Konkret er det f.eks. anlæg fra Aasted, der er med til at lave guldbarrer, guldkarameller og pålægschokolade.

Det er familien Aasted, der gennem selskabet Aasted Holding ejer størstedelen af aktierne i virksomheden. Det har gjort familiens pengetank til yderst velpolstret, da egenkapitalen i Aasted Holding efter det seneste regnskab var på 300 mio. kr.

Aasted kan dateres helt tilbage til 1917 og har været i hænderne på tre generationer i familien. Senest stod Allan Aasted i spidsen for virksomheden som administrerende direktør frem til september 2016.

Nu fungerer han i stedet som næstformand i bestyrelsen, samtidig med at han er medejer af virksomheden. I 2015 blev Allan Aasted kåret som Årets Ejerleder i hovedstaden.

Aasted beskæftigede i 2017 gennemsnitligt 380 fuldtidsmedarbejdere.

BRANCHENYT
Læs også