Erhverv

GN missede opkøb af Sivantos - for anden gang

GN Store Nord var i dialog med tyske Sivantos om et køb af selskabet. Det ville gøre GN til global markedsleder i den lukrative høreapparatsindustri, men parterne kunne ikke blive enige.

GN Store Nord lader for anden gang på blot fire år den oplagte fusionspartner, tyske Sivantos, gå sin næse forbi.

Finans erfarer fra flere af hinanden uafhængige kilder, at Sivantos og GN har været i tæt dialog om en handel, men forhandlinnger strandede, da Sivantos’ ejer, den svenske kapitalfond EQT, ikke ville acceptere GN’s krav om, hvor meget magt og indflydelse EQT skulle have efter en evt. sammenlægning.

Den globale høreapparatindustri handler i høj grad om størrelse for at kunne finansiere de stigende udviklingsomkostninger til nye generationer af høreapparater, og nu risikerer den danske teknologikoncern at blive sejlet agterud af de langt større konkurrenter, da kapitalfondsejede Sivantos i stedet går sammen med det familieejede Widex.

»Det havde givet god mening for GN. Investorerne kan nok stille spørgsmålstegn ved, om man kan blive ved med at være så dygtig, at man kan bruge mindre på R&D (forskning og udvikling, red.) end de tre store og stadig ligge foran,« siger Michael Friis Jørgensen, aktieanalytiker hos Alm. Brand Markets.

På kort sigt begræder aktiemarkedet nødvendigvis ikke den nye magtbalance i industrien. Storfusioner kan åbne for erobring af betydelige markedsandele, påpeger investeringsbanken Carnegie.

»Jeg mener faktisk, at GN på den korte- til mellemlange bane kan vinde terræn på denne handel. Mange høreklinikker ønsker 2-4 leverandører og vil derfor sortere enten Sivantos eller Widex fra,« siger Niels Granholm-Leth, aktieanalysechef i Carnegie.

På den længere bane risikerer GN imidlertid at blive presset af, at konkurrenterne har langt større finansielle muskler til bl.a. forskning og udvikling, ligesom det bliver Widex og Sivantos, der sammen kan høste en række stordriftsfordele.

Desuden er der oplagte besparelser at hente, når to høreapparatkoncerner går sammen - også selvom Widex og Sivantos har nedtonet det i forbindelse med fusionen, der skal godkendes af myndighederne.

I GN ønsker topchef Anders Hedegaard hverken at be- eller afkræfte dialogen med Sivantos.

»Jeg kan hverken bekræfte eller afkræfte, at der har været en dialog. Vores virksomhed er lykkedes med organisk vækst og gjort det succesfuldt, og det fortsætter vi med,« siger han.

GN Store Nord-formand Per Wold-Olsen ønsker ikke at kommentere sagen.

Tilbage i 2014 brugte GN Store Nord 100 mio. kr. på grundige screeninger af Sivantos (due dilligence) i forbindelse med Siemens’ salg af selskabet, som EQT altså endte med at købe.

De seks store spillere på det globale marked for høreapparater - samt i blåt det nye, fusionerede selskab, målt på omsætning inden for høreapparater. Omsætningen for det privatejede Starkey er estimeret.

Læs også
Top job