Erhverv

Pandora-skeptikere har tjent 2 mia. på halvandet år

Smykkekæmpens udenlandske plageånde har ikke overraskende haft en god uge på det danske marked, og står nu til noget nær en dobbelt millardgevinst.

Pandora-topchef Anders Colding-Friis (mf.) har næppe haft megen grund til at smile over den uge, smykkekæmpen har været igenne. Foto: Gregers Tycho.

Aktionærerne er blevet 21 mia. kr. fattigere på en uge og topchefens udmeldinger skaber forvirring både internt og eksternt.

Men der er nogen, der glade for Pandoras kursderoute: Børsens gribbe, shortsælgerne, har haft en kronet uge.

Hvad er short selling?
  • Short selling går ud på at satse på, at en aktie falder i værdi.
  • Det foregår ved, at man låner et antal aktier og sælger dem i håb om, at man senere kan købe et tilsvarende antal aktier tilbage til en lavere pris. I så fald kan aktierne med gevinst leveres tilbage til udlåneren, der får et mindre gebyr.
  • Som en udløber af finanskrisen har der siden efteråret 2012 været pligt til at offentliggøre aktiebeholdninger med henblik på short selling på mindst 0,5 pct. af et givent selskab.

Pandora-aktien er øre for øre med afstand den danske aktie, der nogensinde er væddet mest imod.

I alt ca. 5,7 mia. kr. var der satset imod aktien i dagsværdi, inden Pandoras kursnedtur startede mandag.

Og med et samlet kursfald gennem den forgange uge på knap 28 pct. over den seneste uge er skeptikerne blevet rigt belønnet.

En gennemgang af samtlige korte positioner over lovens oplysningspligt på 0,5 pct. af en aktie foretaget af Finans viser, at de i alt 12 hedgefonde, der inden for de 18 måneder har væddet mod Pandora, sammenlagt er oppe med lige under 1,9 mia. kr.

Inden denne uge lød tallet på ca. 650 mio. kr., og de største short sælgeres aktive satsninger er altså svunget med ca. 1,25 mia. på fem markedsdage.

Den højeste gevinst tilhører den mest vedholdende af short sælgerne, Coatue Management, der i Finans’ grove beregning står til et plus på ca. 615 mio. kr., uden at man regner den løbende pris for at låne aktier til spekulationen ind.

Amerikanske Lone Pine Capital er også pænt med, med et anslået overskud på knap 400 mio. kr.

Og så har to af de seneste hedgefonde på vi-tror-ikke-på-Pandora-scenen også klaret sig ganske godt; Viking og Melvin Capital, der dukkede op i henholdsvis februar og april, er oppe med henholdsvis ca. 225 og 115 mio. kr.

Kun to af spekulanterne - Blackrock og Third Point - står til små tab på kortvarigt at have shortet Pandora-aktien.

Læs også
Top job