• Opdateret 23/05/2018 kl. 11:59
Erhverv

Skat jagter 11 forsvundne milliarder kroner ved amerikanske domstole

Et stort antal amerikanske retssager skal bringe nogle af de penge retur, som blev drænet fra statskassen i forbindelse med udbytteskandalen.

Artiklens øverste billede
Foto: Ritzau Scanpix/Sarah Christine Nørgaard

Skat har anlagt 50 retssager ved amerikanske domstole i et forsøg på at få hentet nogle af mange penge fra udbytteskandalen hjem i den danske statskasse igen, og endnu flere sager er på vej, oplyser Skatteministeriet.

Samlet vil Skats krav løbe op i 11 mia. kr., og på nuværende tidspunkt er der anlagt krav for 2,3 mia. kr.

Sagerne er anlagt imod amerikanske pensionskasser, der ifølge Skat har spillet en nøglerolle i det påståede fupnummer, der drænede statskassen for et beløb, der i forbindelse med efterforskningen nu er opgjort til 12,7 mia. kr.

Drænet blev gennemført ved, at pensionskasserne krævede udbytteskat retur, som var betalt i forbindelse med udbyttebetalinger fra danske børsnoterede selskaber.

Ifølge Skat ejede pensionskasserne dog slet ikke de aktier, som de påstod, og dermed havde de heller aldrig betalt den udbytteskat, som de krævede retur med udgangspunkt i bilaterale beskatningsoverenskomster.

Da Skat opdagede det påståede svindelnummer i sommeren 2015, var 12,7 mia. kr. forsvundet ud til over 300 ansøgere om refusion af udbytteskat.

Finans har læst flere af de stævninger, som Skat har indleveret ved amerikanske domstole, og her fremgår det, at 277 af de "falske" ansøgere stammer fra USA.

De øvrige stammer ifølge retsdokumenterne fra Storbritanien, Canada, Malaysia og Luxembourg.

Stævningerne beskriver, hvordan pensionskasserne brugte agenter til at søge refusion, mens et andet firma udstedte kvitteringer, der skulle dokumentere pensionskassens ejerskab af danske aktier, og ifølge Skatteministeriet vil der også blive rejst sager mod andre »profesionelle aktører« end pensionskasserne.

»Jeg vedbliver at være voldsomt forarget over, at organiserede kriminelle kunne lykkes med at svindle den danske stat for et så stort milliardbeløb. Danskerne har en helt igennem berettiget forventning om, at myndighederne kæmper med næb og klør for at få så mange af de stjålne penge tilbage. Derfor glæder jeg mig over de betydelige fremskridt, vi ser her. Selvom arbejdet langt fra er slut, viser det med al tydelighed, at myndighederne sætter alt ind i denne sag,« siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Sagen efterforskes af bagmandspolitiet i samarbejde med flere landes myndigheder, herunder Storbritanien og Tyskland, og ifølge stævningerne er mindst tre personer sigtet i sagen.

Under efterforskningen har myndighederne beslaglagt værdier for 2,7 mia. kr. bestående af indeståender på bankkonti, aktier og ejendomme. Værdierne kan dog først frigives, når der er sket domfældelse i sagerne.

Det er dog endnu usikkert, hvor mange penge, der i sidste ende kan komme tilbage i statskassen, siger Karsten Lauritzen.

»Når skattemyndighederne indleder de her sager, er det naturligvis, fordi vi mener, at der er noget at komme efter. Men det er meget komplicerede sager, som nu skal føres ved udenlandske domstole, og det er desværre ikke sikkert, hvordan de ender. Så selvom det er meget positivt – og en stor sejr for danskernes retsfølelse – at sagerne nu bliver anlagt, er jeg også nødt til at understrege, at det ikke er det samme, som at alle pengene kommer tilbage i statskassen,« siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Chefen for bagmandspolitiet, statsadvokat Morten Jakobsen, kalder det meget positivt, at Skat har anlagt civile sager, fordi det øger sandsynligheden for at få nogle af de mange penge tilbage.

»Samtidig undersøger vi fortsat intensivt, om vi kan drage et strafferetligt ansvar i forhold til personer eller selskaber, som er involveret i denne meget komplekse sag,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.