En gylden forretning: Kinesiske myndigheder baner vejen for Ivanka Trump
Den amerikanske præsident-datter Ivanka Trump har nu mulighed for at opbygge en lukrativ forretning i Kina. De kinesiske myndigheder har i eksprestempo godkendt en lang række af hendes varemærker.
De kinesiske myndigheder har banet vejen for, at præsident Donald Trumps datter, Ivanka Trump, kan opbygge en lukrativ forretning i Kina.
Ifølge nyhedsbureauet Associated Press, AP, har Ivanka Trumps selskab i løbet af de seneste tre måneder fået godkendt 13 varemærker i Kina. Yderligere otte varemærker er foreløbigt godkendt og endnu flere er på vej gennem systemet. Varemærkerne omfatter alt fra babylagner til parfume, make-up, skåle, spejle, møbler, bøger, kaffe, chokolade og honning, rapporterer AP.
New York Times bemærker, at godkendelserne til Ivanka Trump er strømmet ind, netop som hendes far har foretaget en højest overraskende U-vending og besluttet sig for at redde den kinesiske telekommunikationsgigant ZTE.
ZTE er berygtet for at bedrive industrispionage og for at bryde patenter og copyright i flæng. Alene i USA er ZTE de seneste fem år blevet sagsøgt 126 gange af virksomheder, der mener, at den kinesiske virksomhed har brudt copyright og patentlovgivningen. ZTE beskyldes også for at benytte sin teknologi til både industri- og cyberspionage.
Den amerikanske regering har for nylig pålagt ZTE så skrappe sanktioner, at det var ved at sende virksomheden ud over afgrunden. Forleden overraskede Donald Trump imidlertid alt og alle ved pludseligt at meddele på twitter, at »Præsident Xi i Kina og jeg arbejder sammen for at hjælpe det store kinesiske teleselskab ZTE, så det igen kan drive forretning. Alt for mange jobs i Kina er gået tabt.« ZTE slipper kort sagt med en bøde.
Denne U-vending vækker vrede blandt både demokrater og republikanere i den amerikanske kongres, og flere medier påpeger det tidslige sammenfald med godkendelserne af Ivanka Trumps varemærker.
Det skal understreges, at der ikke er nogen dokumentation for en sammenhæng. New York Times betegner imidlertid timingen som »bemærkelsesværdig« og problematiserer, at USA's præsident forhandler sikkerheds-og handelspolitik med Kina samtidig med, at hans og familiens virksomheder har travlt med at pleje deres økonomiske interesser i Kina. Ifølge New York Times har Ivanka Trump fået godkendt i alt syv varemærker lige før og efter, Donald Trump ændrede holdning i ZTE-sagen.
Nogle kritikere undrer sig desuden over, at Donald Trumps holdningsskifte kom umiddelbart efter, at et kinesiske selskab havde givet et lån på 500 mio. dollar til et stort projekt i Indonesien med golfbaner, hoteller, butikker og boliger, som Trump Organization er en del af.