Erhverv

Topråd fra Warren Buffett: Vil du helst være verdens bedste elsker, men kendt som den ringeste. Eller den ringeste elsker, men kendt for at være den bedste?

Hvert år betaler forretningsfolk millioner for en frokost med Warren Buffett. Her er historien om to, der betalte 4,2 mio. kr., og »det var alle pengene værd«.

"Integritet er det den vigtigste egenskab i livet og i forretningsverdenen," mener de to topchefer for Berkshire Hathaway. Her Charlie Munger (tv) og Warren Buffett. Foto: AP Photo/Nati Harnik.

Hvert år sætter Warren Buffett - kendt som verdens bedste investor - sig selv på auktion. Den, der byder mest, får lov til at spise frokost med ham. Pengene går til velgørenhed.

Sidste år sluttede buddet på 2,5 mio. dollars for to en halv times frokost med Buffett på Smith & Wollensky steakhouse i New York, skriver CNBC.

I år lukker auktionen over frokosten på fredag.

Men er det bare ren velgørenhed, small-talk og elskværdighed? Eller kan deltagerne rent faktisk bruge frokosten - og de råd Warren Buffett kommer med - til noget?

Det sidste mener to investorer, der tilbage i 2007 betalte 650.100 dollars (ca. 4,2 mio. kr.) for aftalen. Guy Spier og Mohnish Pabrai husker stadig tydeligt tre råd, som de har valgt at følge.

Under frokosten fortalte Warren Buffett, at han og forretningspartneren i Berkshire Hathaway, Charlie Munger, altid stræbte efter sandhed, ærlighed og integritet. Og at de havde deres egen interne målestok for at sikre sig disse tre ting.

Buffett gav de to frokostdeltagere en noget usædvanlig metode til at teste, om de virkelig havde integriteten i behold. Spørgsmålet lød:

»Vil du helst være den bedste elsker i verden, men alligevel være kendt for at være den værste. Eller vil du helst være verdens dårligste elsker, men være kendt for at være den bedste?«

Ifølge Mohnish Pabrai sagde Warren Buffett: »Hvis du kan svare rigtigt på det spørgsmål, så har du din egen personlige målestok for integritet,« skriver CNBC.

Det andet råd Warren Buffett gav dem var, at de skulle lære at sige »nej« - og have det godt med den beslutning.

Han viste dem sin kalender, og den var stort set blottet for aftaler og møder.

»Han kunne godt lide, at hans dagligdag var ustrukturet og dermed gav ham masser af tid til at foretage sig spontane ting,« fortæller Guy Spier.

Warren Buffett har tidligere fortalt, at forskellen mellem »succesfulde mennesker« og »meget succesfulde mennesker« er evnen til at sige nej. Og at meget succesfulde mennesker siger nej til stort set alt.

»Ved at observere Warren Buffett, så kunne jeg se, at selvom han er en meget venlig mand, så har han absolut ingen problemer med de ofte akavede situationer, der opstår, når man siger nej. Lige præces der besluttede jeg mig for at blive bedre til at sige nej,« har Guy Spier senere berettet.

De sidste guldkorn, de to frokostgæster tog med sig, var Warren Buffetts råd om, at man kun skal beskæftige sig med noget, man virkelig holder af.

Warren Buffett er kendt for at rådgive unge mennesker om, at de skal sørge for at få et job, de virkelig holder af. Så er lønnen langt mindre vigtig.

Ved en tidligere generalforsamling sagde han til de 40.000 tilhørere: »Når du skal have et job, så lad som om, at du ikke behøver pengene. Gå efter det job, du virkelig gerne vil have.«

Læs også