Erhverv

Danske virksomheder sakker bagud i milliardstort 3D-kapløb

Med 46 mio. kr. i ryggen skal Dansk AM Hub hjælpe små og mellemstore danske virksomheder til succes i en 3D-industri i høj fart.

Industrien for 3D-print vokser med milliarder af dollars hvert eneste år, og i 2017 var 3D-print den næststørste teknologi målt på antallet af patenter. Men de danske virksomheder - særligt de små og mellemstore - er hægtet af kapløbet.

Om Dansk AM Hub
  • AM Hub er en ny erhvervsdrivende fond initieret af Industriens Fond.
  • AM står for Additive Manufacturing – som 3D-print og digital fremstilling.
  • AM Hubs formål er at støtte innovation, bæredygtig fremstilling og værdiskabelse hos små og mellemstore virksomheder i Danmark gennem kendskab, inspiration og læring af nye teknologier.
  • AM Hubs bestyrelse består af den tidligere B&O-topchef Tue Mantoni og direktører fra bl.a. Grundfos, Micro Matic og Mountain Top.

Foran sig kan de se hælene på virksomhederne i Sverige, Tyskland, Holland, USA og Singapore. Det fortæller Mads Kjøller Damkjær, der er adm. direktør for den filantropiske erhvervsdrivende fond Dansk AM Hub, der har som mål at udbrede 3D-print-teknologien i danske virksomheder.

»Danske virksomheders konkurrenceevne inden for 3D-print er ikke særlig stor. Enten skal vi droppe det, eller også skal vi gøre noget seriøst og lave kvantespring inden for området,« siger Mads Kjøller Damkjær.

Industriens Fond har støttet projektet med 46 mio. kr., og forberedelserne begyndte allerede i fjor, hvor man samlede en kernegruppe af Danmarks førende eksperter i 3D-teknologi. Her definerede man nogle behov og kom op med en række løsninger, der bl.a. resulterer i en række 3D-workshops for virksomheder. Samtidig er man i gang med at kortlægge det danske 3D-landskab.

»Mange køber en 3D-printer, og så kommer man ikke så meget videre. Vi vil se på, hvordan virksomhederne kan gå strategisk ind og forbedre forretningen med 3D-print, f.eks. ved at se på nye services eller helt nye markeder, som 3D kan give adgang til,« siger Mads Kjøller Damkjær.

At Danmark sakker bagud skyldes bl.a., at en stor del af de danske virksomheder er små og mellemstore, mens det typisk er de helt store, der fører an inden for 3D. Samtidig har vi ikke nogen nævneværdig bil- og flyindustri, som ellers har drevet 3D frem.

Men ifølge formanden for Dansk AM Hub, den tidligere B&O-topchef Tue Mantoni, begynder 3D-print nu for alvor også at give mening for de mindre virksomheder.

»3D-print er gået fra at være noget, man primært brugte til at lave designmodeller, til faktisk at være noget, man kan bruge til produktion. Vores job er at vise de små og mellemstore virksomheder, hvordan 3D-teknologien kan forbedre deres forretningsmodel. Spare dem penge, få dem hurtigere til markedet og reducere deres varelager,« siger han.

Læs også
Top job