Erhverv

Lego-familie halverer overskuddet i legetøjsfirma

Kirk Kapital og familien Dyvig står bag firmaet Kompan, der bl.a. producerer legepladsudstyr.

Dene ene gren af Lego-familien investerede i 2014 i den danske producent af Kompan. 
Foto: PR  Foto: Kompan

Det har ikke været et legende let år for firmaet Kompan. Koncernen, der producerer og sælger legeplads-, sports- og fitnessudstyr, oplevede i 2017 en dramatisk nedgang i overskuddet.

Det viser det nyeste årsregnskab fra virksomheden, der er ejet af familien Dyvig - med den danske rigmand Christian Dyvig i spidsen - og Kirk Kapital. Kirk Kapital er ejet af medlemmer af Lego-familien, heriblandt Gunhild Kirk Johansen, søster til Lego-ejeren Kjeld Kirk Kristiansen, og hendes tre sønner.

Kompan, der har hovedsæde på Fyn, ejer en række datterselskaber i lande verden over. Det danske selskab fra Odense halverede i år overskuddet fra 88,3 mio kr. i 2016 til 44,4 mio. kr. i 2017.

Ifølge ledelsesberetningen er årets resultat, der beskrives som »lavere end forventet«, i særlig grad påvirket af øgede investeringer i salg og distributionsnetværk samt produktudvikling. Koncernens resultater forventes at forbedres i 2018.

Dyvig-familien og Kirk Kapital kunne dog se omsætningen vokse fra 489 mio. kr. i 2016 til 569 mio. kr. i 2017.

Koncernen var tidligere ejet af kapitalfonden Nordic Capital, men blev i 2014 opkøbt af en investorkreds bestående af familien Dyvig. Senere på året blev også Kirk Kapital en del af virksomheden.

Formelt er det Christian Dyvigs tre børn, der har ejerskab i Kompan. Det er dog kun Christian Dyvig, der har stemmeret i firmaet.

Kirk Kapital blev oprettet i 2007, da de to Lego-søskende, Kjeld Kirk Kristiansen og Gunhild Kirk Johansen, besluttede sig for at spalte formuen. Her beholdt Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn familiens store pengetank Kirkbi, imens Gunhild Kirk Johansen og hendes børn blev købt ud. Formuen blev derefter placeret i Kirk Kapital.

Kirk Kapital forvalter i omegnen af 8 mia. kr. og bl.a. investeringer i Alliance+, FMD, Globeteam, PNO og Tacton.

Læs også