Endelig: Efter 10 års kamp kom Tulip over den kinesiske mur
Det kan være et nyt eksporteventyr, som i dag er begyndt for dansk fødevareindustri. Efter et årelangt tilløb er de første containere med skinke, pepperoni og pølser netop afskibet til Kina.
Tre containere, som i dag er afskibet til Kina, kan være begyndelsen på en helt ny milliardforretning for dansk fødevareindustri.
Containerne er fyldt med skinke, pepperoni og pølser fra Tulip, som er en af de danske fødevarevirksomheder, der i årevis har drømt om at få adgang til det gigantiske kinesiske marked.
Afskibningen af containerne kommer efter et mere end 10 år langt forhandlingsforløb, som har involveret fødevaremyndigheder, skiftende ministre, kongehuset og den danske ambassade i Kina. Flere gange har man fra dansk side troet, at alle nødvendige eksportgodkendelser var i hus, men gang på gang er det endt i skuffelser, fordi der kom flere krav fra Kina.
Nu er alt imidlertid på plads, og de første varer er på vej til Kina. I erhvervet vurderer man, at markedsåbningen i første omgang kan sikre eksportindtægter for omkring 250 mio. kr. om året. Hos Tulip, der er ejet af Danish Crown, lyder vurderingen imidlertid, at markedsåbningen udgør et »potentielt milliardeventyr for dansk fødevareeksport«.
Danske slagterier som Danish Crown har i årvis haft en milliardeksport af frosset svinekød og såkaldte biprodukter (tæer, tryner, haler etc.) til Kina. Men den nye aftale med de kinesiske myndigheder indbærer, at der også kan eksporteres varmebehandlede svinekødsprodukter fra Danmark til Kina.
»Potentialet er enormt. Det siger sig selv. Hvis de danske slagterier kan finde plads i Kina, vil det have stor betydning for hele Danmark. Vi er et land, som i høj grad lever af vores eksport, og jeg håber, at vi nu er vidne til begyndelsen på et nyt eksporteventyr,« siger miljø- og fødevareminister, Jakob Elleman-Jensen (V).
Tulips adm. direktør, Kasper Lenbroch, har store forventninger til det nye marked for virksomhedens produkter.
»Vi står nu over for en potentiel milliardforretning for Tulip. Dette er en helt fantastisk mulighed, som vi sætter alle sejl til for at udnytte. Vi har allerede fuld fart på salgsindsatsen i Kina, hvor der er meget stor interesse for Tulip-produkterne. Kineserne står i forvejen for at spise halvdelen af den globale produktion af grisekød, så det er et utroligt perspektivrigt marked, siger Kasper Lenbroch.
Tulips moderselskab Danish Crown satser også på Kina. Selskabet har allerede en milliardeksport af frossent svinekød og biprodukter til Kina og er i gang med at bygge en stor forædlingsfabrik nær Shanghai. Tulips nye, direkte eksport af varmebehandlede forædlede kødprodukter fra Danmark til Kina, giver Danish Crown-koncernen endnu flere strenge at spille på i Kina.