Erhverv

Ny dieselskandale: Daimler risikerer bøde på 28 mia. kr.

På grund af ulovlig software har Mercedes-Benz-biler fra den tyske bilgigant Daimler tilsyneladende forurenet mere end de må. En gigantisk bøde har nu kurs mod bilkoncernen.

Bilkoncernen Daimler er under anklage for at have installeret ulovlig software i et stort antal Mercedesbiler. De ulovlige programmer gør det muligt for bilerne at forurene mere, end det er tilladt.
Foto: DPA

Dieselbiler fra den tyske bilmastodont Daimler har tilsyneladende forurenet mere, end det er tilladt.

Nyhedsmagasinet Der Spiegel har i dag afsløret, at den tyske transportminister Andreas Scheuer i denne uge - under et møde med Daimlers adm. direktør Dieter Zetsche - har advaret om, at sagen kan udløse en bøde på 28 mia. kr.

Mødet kommer efter, at tyske myndigheder har fundet ulovlig software installeret i Mercedesbiler fra Daimler. De ulovlige programmer gør det muligt at manipulere med indholdet af skadelige stoffer i udstødningsgassen og overskride de gældende grænseværdier.

Angiveligt har den ulovlige software været anvendt i 750.000 dieselbiler fra Mercedes-Benz, der er flagskibet i Daimler-koncernen. Hver af disse biler står nu til at koste Daimler en bøde på 37.000 kr.

Tyske myndigheder har tidligere krævet, at Daimler skal tilbagekalde varevogne af mærket Vito, som overskrider grænserne for, hvor meget dieselbilerne må forurene. Nu er der angiveligt også solide beviser for, at dieselmotorer i Mercedes C-klasse modeller overskrider grænseværdierne.

En lignende, men formentlig endnu større sag martrede fra 2014 - 2017 Volkswagen, som havde installeret ulovlig software i millioner af biler. De ulovlige programmer kunne registrere, når bilerne blev miljøtestet. I forbindelse med disse test sørgede den særlige software for, at bilerne overpræsterede og fremstod langt mere miljøvenlige, end de i virkeligheden var.

Dette såkaldte "dieselgate" endte med at koste Volkswagen bøder på 160 mia. kr. i USA og Canada.

Læs også