Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Amazon kommer: Provinsbyer kæmper for at undgå butiksdød og livløse gågader

Brancheeksperter forventer, at den digitale detailhandelskæmpe Amazon om kort tid rykker ind i Norden, og det vil få bevægelsen imod mere e-handel til at accelerere yderligere. Allerede nu har udviklingen fået flere kommuner til at reagere.

Amazon-effekten
Flere kommuner arbejder intenst på at sikre livet i gågaderne. Det gælder også Roskilde, som er Sjællands største handelsby undenfor hovedstadsområdet. Foto: Stine Bidstrup.

Hvis landets provinsbyer skal bevare et levende forretningsliv med masser af handel og butikker, kræver det ikke blot, at detailhandlen fornyer sig. Også kommunerne må tage affære og skabe de nye og bedre rammebetingelser, i takt med at nethandlen stiger herhjemme og nu har passeret 115 mia. kr. om året.

Sådan lyder opråbet fra flere brancheeksperter i forbindelse med, at den amerikanske internetbutik Amazon ventes at gøre sit snarlige indtog på det danske marked.

Tema: Amazon-effekten
  • Fra at være en lille digital boghandel har amerikanske Amazon vokset sig til et imperium inden for nethandel, cloudløsninger og underholdningsteknologi.
  • I Europa støvsuger Amazon markedsandele, og i Danmark frygter man, at det amerikanske selskab vil tromle hen over den danske detailbranche – på nettet såvel som på gadeplan.
  • Men er frygten hos danske virksomheder og investorer egentlig velbegrundet?

»Amazon er så stærk, at de kan få udviklingen til at accelerere, men både butikker og kommuner kan gøre noget for at modvirke udviklingen. Butikkerne må for en stor dels vedkommende satse både på fysisk tilstedeværelse og e-handel. Mens kommunerne skal være med til at skabe liv i gaderne,« siger direktør Jens Christian Petersen, indehaver af rådgivningsvirksomheden Institut for Centerplanlægning, ICP.

Ifølge en rundspørge til 37 af landets borgmestre fordelt på hele landet, som Finans har foretaget, peger et flertal netop på nethandel som den primære årsag til butiksdød i deres kommuner. to ud af tre af de adspurgte borgmestre frygter i større eller mindre grad mere butiksdød på grund af stigende nethandel.

»Lige nu er detailhandlen presset, men om lidt kommer Amazon, og så vil dagligvarehandlen også blive ramt,« siger Assens’ borgmester, Søren Steen Andersen, (V).

Kommunernes indsats for at styrke den fysiske handel, som flere steder også trues af storcentre uden for byernes centrum, varierer meget. To ud af tre af de adspurgte kommuner har således iværksat forskellige initiativer, der skal styrke bylivet, skønt et par borgmestre pointerer, at det ikke har baggrund i den stigende nethandel. 64 pct. af de adspurgte kommuner har planer om initiativer.

Amazon er så stærke, at de kan få udviklingen til at accelerere, men både butikker og kommuner kan gøre noget for at modvirke udviklingen.

Jens Christian Petersen, direktør og indehaver af Institut for Centerplanlægning.

Mange kommuner fik et varsel om, i hvilken retning udviklingen går, da ICP tidligere på året i en analyse vurderede, at landets 109 danske handelsbyer, der i dag har et bredt udvalg af detailhandelsbutikker, vil falde til 59 i 2030, hvis nethandlen fortsætter med at stige fra godt 20 pct. i dag til 30 pct. Stiger nethandlen til 50 pct., vil der ifølge analysen blot være 29 danske handelsbyer i 2030.

»Vi handler allerede så meget på nettet, at det truer mellemstore byers handelsliv. Kommunerne skal forholde sig til udfordringen og forsøge at styrke deres bycentrum,« siger fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, direktør for rådgivningsvirksomheden Fremforsk, Center for fremtidsforskning.

Kommunernes initiativer breder sig fra gratis parkering, kortere handelsstrøg og trampoliner til etablering af sundhedshuse m.v. på gågaden.

BRANCHENYT
Læs også