Erhverv

Flyselskaber advarer - hæver priserne og skærer i pladserne

Prisen på jetbrændstof er steget 50 pct. i det forløbne år, og flyselskaberne advarer om, at de muligvis skal til at hæve billetpriserne og reducere kapaciteten, hvis brændstofomkostningerne fortsætter med at stige.

Arkivfoto: Jakob Jørgensen

Brændstofpriser får flyselskaber til at advare om højere priser.

Det skriver New York Times.

Delta Air Lines blev onsdag det seneste flyselskab til at reducere forventningerne på grund af den kraftige stigning i brændstofpriserne. For lidt over en måned siden valgte også American Airlines at nedjustere forventningerne, efter at selskabet havde regnet sig frem til, at de højere brændstofpriser ville koste selskabet omkring 2 mia. dollar (12,6 mia. kr.) dette år.

Da sommerperioden er ved at begynde, og de fleste af Delta Air Lines sæder allerede er blevet booket, vil flyselskabet ikke hæve billetpriserne eller reducere kapaciteten foreløbigt. Det forventer at udskyde beslutningen til næste måned om en mindre kapacitet i efteråret, hvor efterspørgslen normalt også falder.

Dette er også hvad Patrick DeHaan, der arbejder for den internet- og app-baserede overvågningsplatform af benzinpriser GasBuddy, forventer.

- Der er et stort pres på flyruter lige nu, og det kommer til at blive en stor udfordring for flyselskaberne at hæve prisen på rejserne - især i sommerperioden, siger Patrick DeHann til New York Times.

Industrieksperter vurderer dog, at det ikke nødvendigvis bliver priserne på flybilletter, der stiger, men i stedet vil selskaberne reducere omkostningerne ved at fjerne ruter, der for nylig er blevet tilføjet, hvis brændstofpriserne fortsætter med at stige.

Andre, heriblandt George Hobica, der er stifter af Airfarewatchdog, mener, at luftfartsselskaberne i stedet vil genindføre tillægspriser på benzin, eller hæve prisen på indtjekket bagage, Wi-Fi og andre ekstra services.

Delta Air Lines aktiekurs faldt onsdag med 0,9 pct. i kølvandet af offentliggørelsen af de nedjusterede forventninger til indtjeningen.

BRANCHENYT
Læs også