Erhverv

Kapitalfond misser milliardsalg af Huscompagniet

EQT's salg af typehusfirmaet Huscompagniet er faldet til jorden.

Huscompagniets adm. direktør Steffen Baungaard får ikke ny ejer lige foreløbig, efter kapitalfonden EQT forgæves har forsøgt at sælge selskabet. Foto: Huscompagniet

Kapitalfonden EQT har ifølge Finans’ oplysninger misset et salg af typehusfirmaet Huscompagniet, fordi potentielle købere - bl.a. Velux-pengetanken VKR Holding - ikke har villet hoste op med knap 4 mia. kr.

Det fortæller flere af hinanden uafhængige kilder til Finans, efter at der blev afgivet endeligt bud på Huscompagniet i starten af juni.

Ifølge Finans’ oplysninger har EQT sat næsen op efter en pris på Huscompagniet, der nærmer sig 13 gange driftsresultatet (ebitda), og det var altså for meget for interesserede købere, der deltog i en salgsproces, som Danske Bank og Rothschild i al hemmelighed orkestrerede.

Det er et kedeligt udfald for den svenske kapitalfond, der er særdeles aktive på det danske marked og har pensionskasser som PFA, Danica, Tryghedsgruppen og Sampension blandt sine investorer.

Til gengæld åbner det for en mulig børsnotering af firmaet, der ifølge Finans’ oplysninger har kurs mod et driftsresultat (ebitda) på mere end 300 mio. kr. i år.

Ifølge Finans’ oplysninger mente VKR Holding, at EQT’s pris var »vanvittig høj«, som en kilde med indsigt i processen formulerer det, da Huscompagniet risikerer at lide under en økonomisk krise, hvis byggeriet af nye huse falder.

Det var EQT tilsyneladende ikke enig i, da Huscompagniet efter finanskrisen har bevist, at man er i stand til at stjæle markedsandele og vokse, selv når markedet falder og mindre konkurrenter lider.

Trods de skuffende bud fortæller en kilde tæt på processen, at det fortsat er en mulighed, at Huscompagniet skifter hænder, hvis enten EQT eller en byder giver sig på prisen.

»Salget af Huscompagniet er ikke nået i mål, det er rigtigt. Men det betyder ikke, at den er faldet helt til jorden. Det er måske snarere en stillingskrig, hvor en af parterne eller begge stadig kan nå at give sig,« siger en kilde tæt på processen.

Det missede salg er en bet for EQT, der i en årrække solede sig i sin succes ved at købe det ene eftertragtede selskab herhjemme efter det andet for snuden af konkurrerende kapitalfonde.

Der har været flere jackpots iblandt - herunder bl.a. Færch Plast - men ikke alting har udviklet sig som ventet.

Legetøjskoncernen Top-Toy, der bl.a. andet ejer Fætter BR-kæden, er i så store problemer, at Nykredit ifølge mediet InsideBusiness har nedskrevet på sit lån til koncernen.

Også detailkæden Flying Tiger Copenhagen - som interesserede købere skulle aflevere første bud på i sidste uge - har set bedre dage, men forventes stadig at blive en fornuftig investering.

Huscompagniets resultat steg beskedent i 2017, men ifølge kilder tæt på selskabet øget driftsresultatet mere end 60 pct., siden EQT købte selskabet i 2015. Men altså ikke nok til, at nye ejere ville lægge knap 4 mia. kr. på bordet

Hverken EQT eller VKR Holding ønsker at kommentere oplysningerne i denne artikel.

BRANCHENYT
Læs også