Erhverv

240.000 licensbetalere skaber danmarkshistoriens største gruppesøgsmål

Fristen for tilmelding udløb onsdag, men der er stadig mulighed for at kræve licensmoms tilbage.

Foto: Thomas Borberg

Over 240.000 licensbetalere er klar til at gennemføre danmarkshistoriens formentlig største gruppesøgsmål mod Skatteministeriet i sagen om opkrævning af mulig ulovlig moms på licensen.

Det står klart, efter at tilmeldingen til søgsmålet hos advokatfirmaet DLA Piper udløb ved midnat onsdag aften.

DLA har endnu ikke et præcist tal for antallet af tilmeldinger, bl.a. fordi tilmeldingssiden gik ned onsdag på grund af overbelastning, hvilket betød, at interesserede i en periode meldte sig til via emails. Men DLA-advokat Peter Lunau Larsen vurderer, at tallet landede på et sted mellem 240.000 og 242.000.

»Det er ubetinget danmarkshistoriens største gruppesøgsmål,« siger Peter Lunau Larsen, der kalder det en kæmpe sejr, at så mange har tilmeldt sig.

»Det betyder, at vi har en meget levedygtig sag med et meget stort offentligt fokus,« siger han.

Domstolsstyrelsen har ingen tal for antallet af sagsøgere i tidligere gruppesøgsmål. Advokat Morten Samuelsson, der fører et gruppesøgsmål på vegne af danske boligejere, der tabte penge på lange sagsbehandlingstider i forbindelse med indførelsen af den digitale tinglysning, siger, at han ikke har kendskab til sager, der tilnærmelsesvist har lige så mange sagsøgere som i sagen om licensmomsen.

Det er Københavns Byret, der havde fastsat fristen for tilmelding til gruppesøgsmålet, men DLA Piper arbejder på at få den forlænget, og derfor er der stadig åbent for nye tilmeldinger på den hjemmeside, som firmaet har oprettet til formålet.

Nye tilmeldinger er dog betinget af, at det rent faktisk lykkes at få forlænget fristen, hvilket Peter Lunau Larsen vurderer vil ske inden for de kommende to uger.

Også advokatfirmaet Plesner har fået godkendt et gruppesøgsmål, hvor der stadig er åbent for tilmelding. Her er der endnu ikke fastsat en tidsfrist, men i modsætning til DLA Piper arbejder Plesner fortsat på at få fri proces, og derfor kan firmaet endnu ikke sige, hvilke vilkår man skal deltage i sagen på.

Gruppesøgsmålene blev anlagt, efter at eksperter over for Finans sidste år vurderede, at DR i årtier har opkrævet ulovlig moms på licensen svarende til omtrent 1 mia. kr. om året.

Der er 2,4 mio. licensbetalere i Danmark, og de betaler sædvanligvis omkring 500 kr. om året i licensmoms. DLA kræver momsen tilbage for de sidste 10 år samt kommende år, mens sagen står på.

Sagen er anlagt mod både DR og Skatteministeriet, men Plesner har allerede indgået en aftale med Skatteministeriet om, at DR kan træde ud som modpart i sagen, og DLA forventer at indgå en tilsvarende aftale måske allerede torsdag.

Skatteministeriet har ingen kommentarer til sagen.

Læs også