Erhverv

Brexit-kaos: 14.000 Airbus-arbejdspladser truet i Storbritannien

I en hidtil uhørt skarp advarsel kræver Airbus en hurtig afklaring på Storbritanniens planer for brexit. Andre selskaber har taget konsekvensen og pakket flyttekasserne.

Airbus truer med at forlade Storbritannien, hvis der ikke snart kommer en afklaring på forløbet af Brexit. Der er 14.000 direkte ansatte hos Airbrus og 100.000 i leverandørleddet i Storbritannien. Foto: Airbus

Den store flyproducent Airbus truer med at trække sine investeringer ud af Storbritannien eller neddrosle dem, hvis politikerne ikke snart kan præsentere en brugbar aftale med EU om brexit.

Storbritannien forlader EU til marts næste år, og indtil videre er det ikke lykkedes for de britiske politikere at nå til enighed med EU om vilkårene for landets udtræden.

I forvejen har Storbritannien måttet se på, at Jaguar Land Rover har besluttet at flytte sin produktion af modellen Discovery SUV fra Solihull ved Birmingham til Slovakiet. Det sker i begyndelsen af næste år og vil koste engelske arbejdspladser, skriver Bloomberg.

Også Unilever har ramt det politiske establishment hårdt med meldingen om, at man har valgt Holland som sit nye hovedkvarter frem for London. Og ydermere meddelt, at den beslutning nok vil gøre det svært at opretholde Unilever-aktien som en del af det vigtige FTSE 100-aktieindeks.

Airbus har 14.000 ansatte i Storbritannien, og dertil kommer flere end 4000 underleverandører. Airbus understøtter i alt 100.000 arbejdspladser i Storbritannien i sin leverandørkæde.

Hvis Storbritannien skal forlade EU uden en mindelig overgangsordning, vil det føre til store problemer for produktionen hos Airbus i landet.

»Det er den virkelighed, vi må forholde os til. For at sige det lige ud, så truer et "No deal" scenarie Airbus' fremtid i Storbritannien,« siger Tom Williams, der er chief operating officer hos Airbus Commercial Aircraft til Bloomberg.

Ud over de nævnte selskaber, så har en række store finanshuse også allerede truet med eller lovet, at de vil forlade Londons finansielle centrum og i stedet flytte en del af eller hele deres forretning til EU-lande. Primært Tyskland og Frankrig.

Forhandlingerne om brexit er blevet til en magtkamp i det britiske parlament, slåskampe internt i regeringen og et magtspil om, hvem der skal styre landet gennem forhandlingerne og i tiden efter bruddet.

Premierminister Theresa May skal til forhandlinger i Bruxelles senere på måneden. Dette topmøde skulle have været en formalitet og det sidste, inden den endelige aftale bliver skrevet under til oktober.

I stedet kan det ende med endnu et møde om risikoen for et sammenbrud og manglende fremskridt i forhandlingerne.

»Vi er blevet mere og mere frustreret over manglen på gennemsigtighed. Tiden går, og der er mindre end ni måneder til det endelige brud med EU. Vi har nået det punkt, hvor vi skal tage nogle alvorlige beslutninger, og de beslutninger er ofte langsigtede. Og uden vished er det alt for vanskeligt for os at fortsætte (i Storbritannien, red.),« siger Tom Williams til BBC.

BRANCHENYT
Læs også