Erhverv

Kun hver fjerde nye iværksætter er kvinde

Finans forklarer: I tre år har udviklingen stået helt stille. Kvinderne udgør kun 26 pct. af de nye danske iværksættere, viser tal fra Erhvervsstyrelsen.

Selvstændig konsulent, ny it-virksomhed eller en ny café. Der er mange veje at gå, når man vil etablere sin egen virksomhed, men få kvinder vælger at gå den vej.

De seneste tre år har kvinderne kun udgjort 26 pct. af de nyoprettede cvr-registreringer. Det svarer til, at godt hver fjerde nye iværksætter er kvinde. Udviklingen ser ud til at fortsætte på nogenlunde samme niveau, for ifølge tallene fra Erhvervsstyrelsen står kvinder bag 25 pct. af de nyoprettede virksomheder i første kvartal af 2018.

For seks år tilbage - i 2012 - var andelen af kvindelige iværksættere en tand højere, og kvinderne stod for hver tredje af de nye cvr-registreringer. De har faktisk ligget på en andel på over 30 pct. fra 2001, som styrelsens tal går tilbage til, og frem til 2015, hvor deres andel skrumpede til 26 pct.

Selvom kvindernes andel er faldet, er der faktisk kommet flere kvindelige iværksættere siden 2001, hvis man i stedet kigger isoleret på antallet af nye virksomheder.

I 2017 var 8.533 nye cvr-registreringer foretaget af en kvinde, mens det i 2011 gjaldt 7.633. I årene op til finanskrisen toppede niveauet med over 10.000 registreringer.

Læs også
Top job