Erhverv
0

Falck-direktør undskylder: »Vi har sagt og skrevet ting, der er pinlig læsning«

Falcks topchef Jakob Riis undskylder nu for en del af virksomhedens opførsel i forbindelse med ambulanceudbuddet i Region Syddanmark i 2014.

Jakob Riis, topchef i Falck. Foto: Stine Bidstrup.

En opsigtsvækkende sag om markedsmisbrug og urent trav får nu topchefen i Falck, Jakob Riis, til at komme med en offentlig undskyldning.

Sagen drejer sig om Falcks rolle i milliardudbuddet om ambulancedriften i Region Syddanmark tilbage i august 2014. Her er Falck under efterforskning for bevidst at have spændt ben for konkurrenten, hollandske Bios.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i tre år undersøgt sagen og har nu sendt Falck en såkaldt klagepunktsmeddelse, hvor den foreløbige konklusion er, at Falck overtrådte konkurrenceloven.

Falck afviser at have brudt loven, men undskylder alligevel for »ikke at have levet op til sine egne og omverdenens forventninger.«

»Vi har sagt og skrevet ting, der er pinlig læsning,« udtaler Falcks topchef, Jakob Riis, i en pressemeddelelse.

Han overtog jobbet som Falck-direktør i maj 2017.

Konkret indsamlede Falck bl.a. selv og via en hollandsk journalist viden om Bios og hjalp journalister, der researchede om det hollandske selskabs overtagelse af kontrakten i Region Syddanmark. Falck mobiliserede desuden ambassadører og hjalp medarbejdere med at etablere en Facebook-gruppe og med at gennemføre en demonstration.

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skulle aktiviteterne bidrage til at forstærke den allerede eksisterende tvivl, der var om, hvorvidt Bios var i stand til at løse ambulanceopgaven i Region Syddanmark, og om regionen havde en plan for, hvad der skulle ske, hvis Bios ikke kunne levere som aftalt.

Falck tabte udbuddet til Bios. Siden fulgte et kaos af rang, hvilket i sidste ende resulterede i, at det hollandske firma gik konkurs.

»Vi var for optagede af at søge viden om Bios. Vi delte for velvilligt oplysninger om en konkurrent med blandt andre journalister, der researchede om Bios. Flere gange skete det på en måde, hvor det ikke var tydeligt, at Falck var bidragsyder. Set fra hvor vi står i dag, er det tydeligt, at vi skulle have holdt os langt væk,« udtaler Jakob Riis.

Hos Bios er man forundret over de nye oplysninger, som nu kommer frem i sagen.

»Det er nye oplysninger, at Falck har forsøgt at skade Bis på denne måde ved at bruge ulovlige metoder. Det er trist, at efterforskningen viser, at en stor, dansk virksomhed kan opføre sig sådan til stor skade for en hel regions borgere – og med store økonomiske konsekvenser for os som virksomhed,« siger Aad Romijn, Directeur Operations i Bios-groep.

Han siger, at Falck endnu mangler at besvare en række centrale spørgsmål, og at Bios nu vil »overveje sin juridiske stilling« i sagen.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens klagepunktsmeddelelse er styrelsens foreløbige konklusion, som forelægges Konkurrencerådet senere i år. I materialet til rådet indgår desuden et høringssvar fra Falck.

Hvis Konkurrencerådet godtager klagepunktsmeddelelsen, bliver det i sidste ende domstolenes opgave at afgøre, om Falck har brudt konkurrenceloven. Går afgørelsen imod Falck, vil man anke, fastslår Jakob Riis.

»Vi har sagt og skrevet ting, der er pinlig læsning, men vores rådgivere mener ikke, at vi har overtrådt konkurrencelovgivningen. Sagen kan ende med erstatningssager imod Falck og er samtidig principiel, fordi styrelsen udvider brugen af konkurrencelovgivningen. Det er almindeligt og vores rådgiveres anbefaling, at en sag som denne afgøres i retssystemet,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også