Erhverv

Detroniseret lyskæmpe får stort millionunderskud

Det tidligere Martin Professional lider et millionunderskud, efter at virksomheden har afskediget et stort antal medarbejdere i Danmark.

Den danske lysvirksomhed Martin Professional skærer kraftigt ned i medarbejderstaben på hovedkontoret i Aarhus. Foto: Ditte Holm Lysgaard

Tre år på stribe med trecifrede millionoverskud har fået en brat afslutning for lysproducenten Harman Professional Denmark - det tidligere Martin Professional.

Harman har netop afleveret regnskab for en 18 måneders periode i 2016/17, og her tabte virksomheden med hovedkontor i Aarhus 72 mio. kr.

Samtidig kan man se, at der er blevet ryddet grundigt ud i medarbejderstaben, der er skrumpet fra 272 til 146. De 146 er det gennemsnitlige antal ansatte i perioden på 18 måneder, og reelt er tallet meget lavere i dag.

I september i fjor fortalte Harmans globale kommunikationschef nemlig Finans, at man stod over for at skulle afskedige 95 af 155 ansatte i Aarhus. Det er kun få år siden, at lysvirksomheden havde 380 ansatte på lønningslisten.

Harman har været igennem et stort strategiskifte, der bl.a. betød, at man samlede administrative funktioner samt salg og marketing i centraliserede enheder uden for Danmark. I samme ombæring oprettede man tre kompetencecentre, hvoraf Aarhus-afdelingen blev kompetencecenter for lys.

I 2016 mistede også 185 medarbejder og 60 vikarer i Frederikshavn deres arbejde, da Harman flyttede produktionen til virksomhedens fabrik i Ungarn.

Den store omstrukturering er en af årsagerne til, at Harman kom ud med underskud. Ledelsen skriver i regnskabet, at den har kostet 120 mio. kr. før skat.

For hele 2018 forventer Harman Professional Denmark at omsætte for 1,1 mia. kr., mens indtjeningen (EBIT) ventes at ende i niveauet 34 mio. kr.

Martin Professional blev i 2012 solgt til Harman, der selv blev opkøbt i 2017 af tech-giganten Samsung Electronics.

Martin blev grundlagt af Peter Johansen i Aarhus i 1986, hvor han begyndte at producere røgmaskiner og et lille udvalg af discolys. I 1995 blev Martin børsnoteret, inden konglomeratet Schouw & Co. købte lysproducenten og fik den afnoteret. Harman købte Martin af Schouw & Co. for 917 mio. kr.

Læs også
Top job