Erhverv

Lysproducenten Martin nedlægger to ud af tre stillinger i Aarhus

Knap 100 ansatte hos lysproducenten Martin Professional i Aarhus skal se sig om efter nyt arbejde.

Den danske lysvirksomhed Martin Professional skærer kraftigt ned i medarbejderstaben på hovedkontoret i Aarhus. Foto: Ditte Holm Lysgaard

Lysproducenten Martin Professional skal tynde kraftigt ud i medarbejderstaben i Aarhus. Det bekræfter Martins amerikanske ejere, Harman, over for Finans.

»Jeg kan bekræfte, at ca. 95 stillinger af i alt 155 vil blive nedlagt ved Martin Ligthning i Aarhus,« skriver David Glaubke, kommunikationsdirektør i Harman International, i en mail til Finans.

Den kommende fyringsrunde sker som et led i en større tranformation, der har været undervejs i to år, uddyber kommunikationsdirektøren.

»Jeg vil alligevel gerne understrege, at beslutninger som disse ikke er lette, selv om de er nødvendige,« skriver David Glaubke.

Martin Professional er kendt verden over for sine storskala-lysprodukter, der bruges til store begivenheder. Virksomheden leverede bl.a. belysning til OL i Athen i 2004 og i Beijing i 2008, og mange af virksomhedens effekt- og lysprodukter er at finde på spillesteder og teaterscener verden over.

I 2012 blev Martin Professional solgt til amerikanske Harman. Det skete, efter virksomheden var hårdt ramt af den finansielle krise med et underskud på 165 mio. kr. i 2009. Underskuddet er dog siden vendt til et overskud på 121 mio. kr. efter skat i regnskabsåret 2015/16, og årsomsætningen har for længst rundet milliarden.

Mio. kr. 15/16 14/15 13/14
Omsætning 1.302 1.095 876
Resultat efter skat 121 135 116

I 2016 fyrede Martin Professionals 185 medarbejder og 60 vikarer i Frederikshavn, da firmaet lukkede sin fabrik og flyttede al produktion til Ungarn, hvor Harman i 20 år har haft fabrik.

De nye nedskæringer rammer, blot et halvt år efter at Martin fik ny direktør, idet Mads Budde overtog ansvaret efter Lars Dige Knudsen.

Harman er i gang med en omfattende konsolideringsstrategi, hvor man har hentet nye kompetencer via opkøb. Og det er denne opkøbsstrategi, der er årsagen til, at man i stedet lukker andre enheder.

Det er ikke kun Aarhus, der bliver ramt af tranformationen. I alt skal 650 stillinger i USA og Europa sløjfes.

David Glaubke understreger, at man fortsat ønsker at være til stede i Aarhus. I forbindelse med de store ændringer har man oprettet tre kompetencercentre rundt om i verden. Aarhus bliver kompetencecenter for lys.

Finans har været i kontakt med direktør Mads Budde, der ikke ønsker at udtale sig.

Læs også
Top job