Erhverv

Højere end under finanskrisen: »Vi prøver sgu« presser konkurstallet op

Den økonomiske fremgang kan være en del af årsagen til det meget høje antal konkurser, lyder vurderingen.

Det seneste år har antallet af konkurser været højere end under finanskrisen. Foto: Casper Dalhoff Foto: Casper Dalhoff

Konkurserne skyller ind over de danske virksomheder i et højere tempo end under finanskrisen. Tendensen har været stigende siden 2016, og det seneste år er 7.124 virksomheder gået konkurs.

Konkurstallet bliver især trukket op af de såkaldte nulvirksomheder. Det er virksomheder uden beskæftigelse og med en omsætning under 1 mio. kr. Det viser en analyse fra Estatistik og FSR - danske revisorer.

I året inden konkursen havde de virksomheder, der gik konkurs i andet kvartal 2018, en samlet omsætning på 3,5 mia. kr. Men for nulvirksomhederne var omsætningen 57,5 mio. kr. svarende til 1,7 pct. af den samlede omsætning.

»Nulvirksomhedernes store betydning for det samlede konkurstal har været særligt højt siden 2016. I finanskrisens første år var der økonomisk aktivitet i hele 60 pct. af de konkursramte virksomheder. I 2016 og 2017 er det alene 40 procent af de konkursramte, som har økonomisk aktivitet, mens de resterende 60 procent er uden eller med meget lav omsætning,« lyder det i en kommentar til analysen fra Kent Nielsen, der er direktør i Estatistik.

Normalt stiger antallet af konkurser i tider med økonomisk nedgang. Men forklaringen på de mange konkurser i øjeblikket kan faktisk skyldes den økonomiske fremgang de seneste år, vurderer man i FSR - danske revisorer.

»Når det går godt i dansk erhvervsliv, er vejen til at sige »vi prøver sgu« kortere. Det kan også ses ved, at der de seneste år er kommet markant flere virksomheder i Danmark – eksempelvis er der startet mange iværksætterselskaber med ned til én krone i selskabskapital. Men ikke alle har held med erhvervseventyret, og derfor ser vi mange små virksomheder, som aldrig opnår økonomisk aktivitet ende i konkurs,« udtaler Jakob Holm, chefkonsulent hos FSR – danske revisorer, i forbindelse med analysen.

Hvis man ser bort fra de mange konkurser i nulvirksomheder viser analysen, at håndværkerbranchen er den branche, hvor flest aktive virksomheder er gået konkurs. I andet kvartal 2018 måtte 145 virksomheder i bygge- og anlægsbranchen således dreje nøglen om.

»Årsagen kan populært sagt være ’håndværkerfælden’. Ordrerne vælter ind, konkurrencen er hård, og der er travlt. Hvis overblikket ryger, og regninger til materialer og lønninger begynder at komme, inden projekterne færdige og pengene kommer fra kunderne, kan det hurtigt give lavvande i kassen,« siger Jakob Holm.

Læs også
Top job