Erhverv

Danmarks største lobbyorganisation langer ud efter ministers plan

Miljø-og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensens (V) plan om at indføre pant på juice- og saftflasker fra 2020 ses af DI som et forstyrrende element i kampen for øget genanvendelse.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vil have pant på juice- og saftflasker. DI efterlyser, at ministeren tager fat, der hvor det for alvor vil rykke. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Erhvervslivets frontkæmper DI er langt fra imponeret over, at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vil indføre pant på juice- og saftflasker.

»I stedet for at se på hele affaldsorganiseringen i Danmark skrider ministeren nu til hurtig handling ved at indføre pant på juice- og saftemballage,« siger DI’s miljøpolitiske chef Karin Klitgaard i et blogindlæg på di.dk.

Forslag
  • Regeringen vil indføre pant på juice- og saftflasker.
  • Pantordningen skal træde i kraft den 1. januar 2020.
  • Den vil omfatte juice- og saftprodukter i plast, glas og metal.
  • Årligt ventes ordningen at sikre, at 52 mio. plastik- og glasflasker genanvendes.

Ifølge DI, tidligere Dansk Industri, er der som sådan ikke noget galt med det konkrete indgreb, ud over at det betyder en ekstraregning til juice- og saftproducenter, der sandsynligvis sender den videre til forbrugerne. Og så er EU for øvrigt på vej med langt skrappere tiltag, lyder det fra DI.

»Der er sat høje europæiske genanvendelsesmål for emballage, og inden for de næste par år skal alle EU-lande have implementeret producentansvar på al emballage,« understreger Karin Klitgaard.

Når jeg står derhjemme og har en tom sodavandsflaske og en tom saftevandsflaske i hånden, så er det lidt besynderligt, at den ene skal hen i plastikposen, og den anden skal hen i pantposen.

Jakob Ellemann-Jensen (V), miljø- og fødevareminister

Hun tilføjer, at udvidelsen af pantordningen for juice- og saftflasker blot vil betyde, at der indsamles 4-5 pct. mere returemballage, end tilfældet er i dag.

Om Jakob Ellemann-Jensen havde tænkt i de baner, da han i juni - efter blot et par måneder i ministerstolen - søsatte idéen om pant på saft- og juiceflasker, er uvist.

Det er i hvert fald ikke et synspunkt, han har spillet på banen. I stedet forklarede ministeren forslaget med helt lavpraktiske betragtninger, da det blev søsat.

»Når jeg står derhjemme og har en tom sodavandsflaske og en tom saftevandsflaske i hånden, så er det lidt besynderligt, at den ene skal hen i plastikposen, og den anden skal hen i pantposen,« udtalte Jakob Ellemann-Jensen til TV2.

Pantregler
  • I dag er der pant på øl, sodavand, kildevand, iste, cider, alkoholsodavand, energidrikke og limonader.
  • Fra 2020 kommer der også pant på juice- og saftflasker.
  • Der skal betales 1,00 kr. i pant på glasflasker og dåser på under 1 liter.
  • Der skal betales 1,50 kr. i pant på plastflasker under 1 liter.
  • Der skal betales 3,00 kr. i pant på al emballage mellem 1-20 liter.

Mens ministeren allerede har blikket rettet mod 1. januar 2020, hvor forslaget er tænkt til at træde i kraft, mener DI, at udspillet reelt forstyrrer kampen for øget genanvendelse mere end det gavner.

»Ja, det er godt med handling, og ja, det vil forbedre genanvendelse af de emballager, men mens det lille knopskud på den nuværende organisering af affaldsområdet kræver opmærksomhed, får vi ikke taget fat på de store og nødvendige ændringer,« fastslår DI’s miljøblogger Karin Klitgaard.

Pant på juice- og saftflasker ventes årligt at sikre genanvendelse af 53 mio. plast- og glasflasker.

BRANCHENYT
Læs også