Erhverv

Ugen på tværs: Så er den glorie fin igen!

Uge 29: Danske Bank forsøgte at vaske det sidste beskidte tøj rent, Vestager gav Google en vasker, og Trump gav hele verden endnu en tur i sin store egocentriske centrifuge. Ferien har sænket sig over landet, men det har roen ikke over nyhedsstrømmen.

Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen., står i spidsen for bankens beslutning om at donere 1,5 mia. kr. til velgørende formål – det beløb, som banken har regnet sig frem til at have tjent på hvidvask. Illustration: Rasmus Sand Høyer

Profitten ud med badevandet

Danske Bank har fundet ud af, at den har tjent omkring halvanden mia. kr. på den estiske vasketunnel. De penge har banken vurderet, det måske er bedre at give til samfundsgavnlige tiltag – f.eks. bekæmpelse af organiseret kriminalitet, fremgik det af halvårsregnskabet. Samtidig har banken hyret en international kapacitet for at sikre, at banken efterlever hvidvaskreglerne i fremtiden. Valget faldt på Phillipe Vollot. Han har været ansat i Deutsche Bank i mange år, og han har derfra erfaring med den slags. F.eks. gik Deutsche Bank i januar 2017 med til at betale ca. en halv mia. dollars i bøde til de amerikanske og britiske finanstilsyn, fordi banken ikke havde haft et tilstrækkeligt antihvidvask-kontrolsystem. Hullet i hegnet internt i banken havde gjort, at Deutsche Bank havde bidraget til at føre 10 mia. lyssky dollars ud af Rusland. Vollot har i den grad erfaringer med både det store russiske hvidvaskmarked, milliardforlig og interne kontroller. Regnskabet blev straffet med læsterlige klø på børsen – formentlig, fordi den vover at forære 1,5 mia. kr. væk til uspecificerede samfundsgavnlige tiltag. Sådan noget blødsødent socialdemokratisk rundbordsaflad – føj!
..

Læs også
Top job