Erhverv
0

FTF undgår ventede massefyringer før fusion med LO

Frivillige aftaler, ansættelsesstop og brug af projektansættelser gør frygten for et regulært blodbad blandt de ansatte i FTF forud for fusionen med LO til skamme. Økonomisk smalhals tvinger fagbevægelsen til at svinge sparekniven før dannelsen af en ny hovedorganisation.

Formændene for de to hovedorganisationer LO og FTF, Lizette Risgaard (tv.) og Bente Sorgenfrey, skal sige farvel til hver fjerde medarbejder inden udgangen af 2018 forud for fusionen til januar. FTF er næsten på plads, mens LO først laver deres plan senere på året. Foto: Joachim Ladefoged.

Knap hver tredje ansatte i FTF havde udsigt til en fyreseddel forud for fusionen med LO, der træder i kraft 1. januar 2019. Men nu er FTF nede på at skulle fyre højst fire fastansatte, inden FTF rykker ind hos LO på Islands Brygge i København, og de to hovedorganisationer bliver til en ny fagforeningsmastodont med 1,5 mio. medlemmer.

Det har FTF-formand Bente Sorgenfrey orienteret sine ansatte om. FTF går fra at have 56 ansatte til kun at få 39 ansatte med over i fusionen. Men højst fire skal altså fyres.

Den store rundbarbering af medarbejderstaben hos FTF skyldes, dels at LO og FTF har aftalt, at der skal spares, når de to organisationer rykker sammen. Og dels at en række FTF-forbund med privatansatte anført af Finansforbundet ikke ønsker at følge med over i en ny organisation med LO.

Det øger sparekravene til FTF forud for fusionen, da LO og FTF har aftalt, at hver hovedorganisation er ansvarlig for at få pengene til at passe, selv om der måtte være medlemsforbund i organisationen, som ikke ønsker at være en del af fusionen.

Sparerunden hos FTF går også ud over cheflaget. Kun to af de nuværende chefer er også chefer efter fusionen, mens tre nuværende FTF-chefer har søgt frivillig fratrædelse.

LO og FTF har aftalt den endelige struktur for den nye fusion. Her bliver LO-formand Lizette Risgaards højre hånd, Michael Jacobsen, chef for ledelsessekretariatet. Han sidder i dag i en tilsvarende funktion hos LO.

Under Michael Jacobsen bliver der plads til fem chefer. Blandt andet bliver Klaus Matthiesen fra FTF bliver chef for området Arbejdsliv og ligestilling, mens Helle Hjort Benz fra FTF bliver chef for EU og international.

Finans har spurgt LO, hvor mange ansatte LO må sige farvel til, og om de resterende chefer på de nye poster bliver besat med de LO-chefer, der i dag har titler, som stort set flugter med fusionens nye chefposter. Det drejer sig bl.a. om chefen for LO’s organisationsudvikling, Jakob Sand Kirk, samt afdelingschef og cheføkonom Allan Lyngsø Madsen, der kunne blive chef for Politik og analyse.

I et mailsvar lyder det fra Michael Jacobsen, chef for formandssekretariatet i LO:

»Ved vedtagelsen af den nye hovedorganisation ligger det som en bunden opgave, at LO og FTF inden årets udgang skal have reduceret lønsum med 25 pct. Dette begrundet i dobbeltfunktioner. På nuværende tidspunkt kan vi ikke kommentere yderligere på konkrete personalemæssige forhold, da det fortsat er i proces.«

Modsat FTF kommer den eventuelle prikkerunde hos LO først i december, da LO ellers kunne få et problem med at fungere indtil fusionen. LO-ansatte er nemlig fritstillet i opsigelsesperioden og stopper derfor med øjeblikkelig virkning.

BRANCHENYT
Læs også