Erhverv

Dansk husmilliardær taber kopisag - skal betale erstatning

Milliardæren Michael Mortensen skal betale erstatning til sit gamle typehusfirma efter retsligt slagsmål.

Husmilliardæren Michal Mortensen, der står bag typehusfirmaet Hybel, skal betale 500.000 til sit gamle firma. Det fastslår Sø- og Handelsretten. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Den danske typehusmilliardær Michael Mortensen skal betale erstatning til sit tidligere firma Huscompagniet, som han i sin tid solgte for en formue.

Det har Sø- og Handelsretten onsdag afgjort efter et langvarigt slagsmål mellem Michael Mortensens nuværende typehusfirma, Hybel, og konkurrenten Huscompagniet.

Huscompagniet havde sagsøgt Hybel for at have kopieret beskyttet materiale fra et softwareprogram, der bruges til at skabe tegninger og tilbud i forbindelse med opførelse af huse.

Nu har Sø- og Handelsretten slået fast, at Hybels adfærd var i strid med markedsføringsloven. Derfor skal Hybel betale 500.000 kr. i erstatning til Huscompagniet.

»Hybel har ved at bruge Huscompagniets materiale opnået en væsentlig markedsfordel, idet denne brug har sparet Hybel for betydelig tid til, at egne medarbejdere skulle frembringe lignende families og templates fra bunden. Dette har i praksis betydet, at Hybel kunne komme ud på markedet og opnå fortjening ved salg af huse langt hurtigere end ellers,« fremgår det af domsafsigelsen.

Michael Mortensen
  • Bestyrelsesformand og hovedaktionær i ejendomsudviklings- og entreprenørkoncernen Casa
  • Startede i 2006 Casa sammen med Per Christian Hansen og Peter Kjelgaard Rosengreen, som stadig i dag er en del af ejerkredsen og ledelsen af virksomheden
  • Fra 1995 var han hovedaktionær og direktør i FM-Søkjær, som i dag er kendt som Huscompagniet. Han solgte 75 pct. af aktierne til kapitalfonden Axcel i 2006, men forblev direktør frem til 2008. Fem år senere blev virksomheden solgt til FSN Capital, og i den forbindelse valgte han at sælge de resterende aktier i selskabet. Huscompagniet er netop blevet solgt til kapitalfonden EQT
  • Har siden 1985 haft sit eget selskab, som i dag hedder Ejendomsselskabet Casa
  • Stiftede i 2016 typehusfirmaet Hybel, som han nu ejer størstedelen af
  • Bestrider en række bestyrelsesposter og er medejer af en række virksomheder, heriblandt modetøjsvirksomheden Won Hundred og fodboldklubben AC Horsens, hvis stadion nu hedder Casa Arena Horsens
  • Privat gift og har to børn

Michael Mortensen blev i 2011 købt ud af Huscompagniet. Fem år senere stiftede han Hybel, der ligesom Huscompagniet tegner og opfører typehuse. Han ansatte en række Huscompagniet-medarbejdere, bl.a. tegnere, som havde haft adgang til Huscompagniets påståede beskyttede materiale.

Michael Mortensen siger til Finans, at han er tilfreds med dommen, selvom han helst så, at sagen kunne være afgjort med de forligshandlinger, der undervejs har været forsøgt mellem de stridende virksomheder.

Michael Mortensen mener alligevel, at den lange proces var nødvendig, da Huscompagniet krævede rettighederne til det omstridte tegneprogram.

»For mig er det en sejr, at min virksomhed og hele branchen fortsat kan bruge tegneprogrammet. Huscompagniet krævede undervejs, at vi skulle tegne i et nyt program, og det kunne jeg ikke gå med til. Vurderingen af tidsforspringet er dog højt sat, men jeg accepterer dommen. Nu kan vi fokusere på det, der er vigtigt - at skabe billigere og bedre huse,« siger direktøren.

Ifølge Steffen Baungaard, direktør i HusCompagniet, har virksomheden aldrig krævet, at Hybel skulle bruge et andet tegneprogram. Virksomheden har udelukkende krævet, at Hybel ikke brugte deres materiale.

Hybels kopiering af Huscompagniets materiale fandt sted fra januar 2016 og et halvt år frem.

Hybel havde krævet frifindelse i sagen og mente, at Huscompagniet skulle betale for sagens omkostninger.

Læs også
Top job